Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol
Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar forskning från Linnéuniversitetet.

Allt fler personer som är 65 år och äldre lever med kroniska sjukdomar. Många bor kvar i sina hem och har behov av både hälso- och sjukvård samt sociala insatser. När äldre patienter behöver vård- och omsorgsinsatser efter utskrivning från sjukhus är det en komplex process för att säkerställa trygga vårdövergångar.

Övergången vid utskrivning från sjukhus till hemmet är en kritisk fas, där bristande kommunikation och dokumentation kan leda till problem som fel insatser och återinläggning. Bristerna gör att viktig information inte når fram till äldre patienter, vilket begränsar deras möjlighet att påverka sin vård och omsorg. Det visar forskning som Emelie Ingvarsson, doktorand vid Linnéuniversitetet, har genomfört.

– Resultaten förvånade mig inte helt, då tidigare forskning redan antytt att äldre ofta upplever bristande delaktighet vid vårdövergångar. Det som överraskade mig var omfattningen av detta problem och hur bristfällig dokumentationen av patienternas delaktighet var, trots tydliga lagkrav. Det blev också tydligt hur skillnaderna mellan personalens och patienternas perspektiv kan påverka hur väl insatserna möter de äldres behov i hemmet, säger hon i ett pressmeddelande.

Emelie Ingvarsson har analyserat vårdgivares dokumentation och individuella planer samt intervjuat äldre personer för att undersöka hur delaktiga de har varit.

Läs licentiatavhandlingen

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…