Fortsatt äldre som avlider i covid-19

En stor majoritet av höstens nya dödsfall i corona handlar om personer över 70 år. Och det är inte bara särskilt boende som drabbas, de flesta har bott hemma.

Sedan mitten av oktober ökar antalet avlidna i covid-19. Då låg siffran på mellan ett och två dödsfall per dag, medan det nu ligger mellan 10 och 20 personer. Och det är fortfarande våra äldsta som är mest drabbade. 90 procent av de avlidna är över 70 år, rapporterar TT.

– Budskapet är att det här är en allvarlig sjukdom med stor dödlighet för många äldre. Slappna inte av utan följ smittskyddsråden noga, säger Maria Eriksdotter, överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset och professor vid Karolinska institutet, i en intervju med TT.

Det är fortfarande många som dör på äldreboenden, men de flesta avlider nu på sjukhus, vilket oftast betyder att de bodde hemma.

– De är oftast inte på intensiven utan på våra geriatriska kliniker, infektionsklinikerna eller invärtes medicin. Många av dem har blivit sjuka hemma. Det här är en grupp som man lite grann har glömt bort i mediediskussionerna, säger Maria Eriksdotter.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.