Fyra äldreprojekt beviljas postdokpengar

Forskningsrådet Forte delade nyligen ut finansiering till nya postdokprojekt som ska genomföras mellan 2023 och 2024. Äldre i Centrum har listan på vilka som rör äldre personer.

Varje år fördelar Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, pengar till juniora forskare för att stärka möjligheten till vidare forskning. I år beviljas finansiering till 25 projekt med en genomsnittlig budget på ungefär två miljoner kronor vardera.

Här är fyra av projekt som rör bland annat äldres levnadsvillkor och främjandet av kognitiv hälsa.

  • Robin Jonsson, Göteborgs universitet – Individanpassningar för ett förlängt arbetsliv: Behov, förekomst och motsättningar i offentliga välfärdsorganisationer.
  • Giulia Grande, Karolinska institutet – Främjande av kognitiv hälsa genom undersökning av intergenerationella skillnader i kognitiva banor hos äldre vuxna.
  • Megan Doheny, Karolinska institutet – Untangling the relationship between health and social care spending for older people in the last year of life.
  • Johan Alfonsson, Malmö universitet – Prekaritetsformer i äldreomsorgen – om delade arbetsturer och dess effekter på anställda.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.