Göteborgsk guide till digitalisering

I Projekt Modig arbetade Göteborgsregionen med att stärka den digitala kunskapen i omsorgen. När man nu avslutar projektet presenterar man en guide för arbetsplatslärande.

Omslag till rapporten om digitaliseringMellan 2019 och 2021 genomförde Göteborgsregionen Projekt Modig, som skulle stärka den digitala kunskapen, bland annat inom äldreomsorgen. Ett av verktygen var att ta fram en metod för att främja långsiktigt arbetsplatslärande.

Nu har projektet avslutats och man publicerar en guide för verksamheter som har ett förändringsarbete framför sig, i detta fall inom digitaliseringen genom att öka digital kunskap och skapa ett arbetsplatslärande som håller långsiktigt.

Här ingår tre delmoment för att skapa en handlingsplan. Det handlar om förankring, utbildning och support. Man behöver ha medarbetarna med sig i förändringsarbetet, man behöver strukturerade insatser som sedan förvaltas och fortsätter att utvecklas, samtidigt som man behöver de rätta verktygen. I fallet med digitalisering handlar det om en väl fungerande infrastruktur och ett bra stöd kring den.

Relaterat

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid Högskolan i Halmstad.

Fler nyheter

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.