Göteborgsk guide till digitalisering
Mellan 2019 och 2021 genomförde Göteborgsregionen Projekt Modig, som skulle stärka den digitala kunskapen, bland annat inom äldreomsorgen. Ett av verktygen var att ta fram en metod för att främja långsiktigt arbetsplatslärande.
Nu har projektet avslutats och man publicerar en guide för verksamheter som har ett förändringsarbete framför sig, i detta fall inom digitaliseringen genom att öka digital kunskap och skapa ett arbetsplatslärande som håller långsiktigt.
Här ingår tre delmoment för att skapa en handlingsplan. Det handlar om förankring, utbildning och support. Man behöver ha medarbetarna med sig i förändringsarbetet, man behöver strukturerade insatser som sedan förvaltas och fortsätter att utvecklas, samtidigt som man behöver de rätta verktygen. I fallet med digitalisering handlar det om en väl fungerande infrastruktur och ett bra stöd kring den.
Relaterat
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.