Hälften av avlidna i covid-19 bodde på särskilt boende

Socialstyrelsen har undersökt hur många personer över 70 år har drabbats av covid-19 och hur många av dem som hade vårdinsatser. Ungefär hälften av de som är 70 år och äldre som har avlidit av covid-19 bodde på särskilda boende. En fjärdedel av dem hade hemtjänst.

Av 19 430 bekräftat smittade personer med covid-19 i Sverige i slutet av april var cirka 40 procent 70 år eller äldre. Av de som avled var 90 procent äldre personer, vilket motsvarar 1 877 personer.

– 50 procent av de som avlidit, alltså 948 personer, bodde i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst. Tittar man på gruppen 85 år och äldre är andelen med socialtjänster större, säger Henrik Lysell, chef för Socialstyrelsens statistikenhet.

För åldersgruppen 70–84 år var sjukhus den vanligaste dödsplatsen, men för 85+ var den vanligaste platsen för dödsfall särskilt boende. Anledningen kan vara att de som bor på särskilt boende ofta är personer med små medicinska marginaler, säger Mona Heurgren, avdelningschef för register och statistik på Socialstyrelsen, och fortsätter:

– Eftersom dessa är en särskilt skör grupp blir det extra viktigt att arbeta för att smitta inte ska sprida sig på boendena.

Se statistiken här

Här kan du själv ladda ner Socialstyrelsens statistik.

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.