Här kan du själv ladda ner Socialstyrelsens statistik.
Hälften av avlidna i covid-19 bodde på särskilt boende
Av 19 430 bekräftat smittade personer med covid-19 i Sverige i slutet av april var cirka 40 procent 70 år eller äldre. Av de som avled var 90 procent äldre personer, vilket motsvarar 1 877 personer.
– 50 procent av de som avlidit, alltså 948 personer, bodde i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst. Tittar man på gruppen 85 år och äldre är andelen med socialtjänster större, säger Henrik Lysell, chef för Socialstyrelsens statistikenhet.
För åldersgruppen 70–84 år var sjukhus den vanligaste dödsplatsen, men för 85+ var den vanligaste platsen för dödsfall särskilt boende. Anledningen kan vara att de som bor på särskilt boende ofta är personer med små medicinska marginaler, säger Mona Heurgren, avdelningschef för register och statistik på Socialstyrelsen, och fortsätter:
– Eftersom dessa är en särskilt skör grupp blir det extra viktigt att arbeta för att smitta inte ska sprida sig på boendena.
Relaterat
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.
Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende
Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas, visar sociologen Linn Alenius Wallin i sin doktorsavhandling.
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att lära.