Två äldre kvinnor sitter tätt tillsammans med muggar i händerna blickar oroligt och misstänksamt mot kameran

Hbtqi-personer är oroliga inför framtida omsorgsbehov

Många äldre hbtqi-personer känner oro inför framtiden och deras eventuella behov av stöd från äldreomsorgen. Det visar Socialstyrelsens kartläggning av hur kommunerna arbetar med hbtqi-personers behov av vård och omsorg. De efterlyser nu kunskapshöjande insatser och mer forskning inom området.

Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna arbetar med hbtqi-personers behov av vård och omsorg. Kartläggningen visar att många äldre hbtqi-personer känner oro inför att få hjälp av hemtjänst eller flytta in på ett boende. De är oroliga för hur de ska bli behandlade av vård- och omsorgspersonal inom hemtjänst eller äldreboende.

– Många kan tidigare ha upplevt stigmatisering eller diskriminering och är därmed oroliga för framtiden som äldre och att behöva äldreomsorg. Det kan handla om oro för att bli bemött negativt eller om huruvida personalen har kunskap om hbtqi-frågor. De vi har intervjuat lyfter också fram att personalkontinuitet kan vara extra viktigt för att skapa trygghet, säger Charlotte Fagerstedt, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I en tidigare kartläggning från 2012 hade 17 procent av kommunerna en skrivning i sina styrdokument om vikten av likabehandling inom vård och omsorg, den siffran har nu ökat till 28 procent. Det är främst kommuner som i storstadsregioner eller med fler än 50 000 invånare som arbetar aktivt med att höja omvårdnadspersonalens kunskap i hbtqi-frågor. En av fyra kommuner använder synliga markörer för att visa på ett positivt bemötande. De har exempelvis regnbågsflaggor, använder ett inkluderande språk i sin kommunikation och i formulär och samarbetar med frivilligorganisationer.

Socialstyrelsen efterlyser mer forskning kopplat till vård och omsorg för äldre utifrån ett hbtqi-perspektiv. De föreslår också att det borde tas fram kunskapsstöd inom området riktat till vården och omsorgen för att höja personalens kompetens i bemötande och i vilka rättigheter de äldre har. Det här är också något som kommunerna efterlyser.

Läs mer om att bemöta hbtqi-personer inom äldreomsorgen

Lisbeth Johansson, verksamhetsutvecklare och Annika Björk, specialistundersköterska, båda i Skellefteå kommun har skrivit en recension av boken Queer äldreomsorg? Att möta äldre lhbtq-personer inom vård och omsorg, av Anna Siverskog och RFSL.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…