Socialstyrelsen (2023). Kommunal vård och omsorg för äldre hbtqi-personer – En kartläggning.

Hbtqi-personer är oroliga inför framtida omsorgsbehov
Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna arbetar med hbtqi-personers behov av vård och omsorg. Kartläggningen visar att många äldre hbtqi-personer känner oro inför att få hjälp av hemtjänst eller flytta in på ett boende. De är oroliga för hur de ska bli behandlade av vård- och omsorgspersonal inom hemtjänst eller äldreboende.
– Många kan tidigare ha upplevt stigmatisering eller diskriminering och är därmed oroliga för framtiden som äldre och att behöva äldreomsorg. Det kan handla om oro för att bli bemött negativt eller om huruvida personalen har kunskap om hbtqi-frågor. De vi har intervjuat lyfter också fram att personalkontinuitet kan vara extra viktigt för att skapa trygghet, säger Charlotte Fagerstedt, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
I en tidigare kartläggning från 2012 hade 17 procent av kommunerna en skrivning i sina styrdokument om vikten av likabehandling inom vård och omsorg, den siffran har nu ökat till 28 procent. Det är främst kommuner som i storstadsregioner eller med fler än 50 000 invånare som arbetar aktivt med att höja omvårdnadspersonalens kunskap i hbtqi-frågor. En av fyra kommuner använder synliga markörer för att visa på ett positivt bemötande. De har exempelvis regnbågsflaggor, använder ett inkluderande språk i sin kommunikation och i formulär och samarbetar med frivilligorganisationer.
Socialstyrelsen efterlyser mer forskning kopplat till vård och omsorg för äldre utifrån ett hbtqi-perspektiv. De föreslår också att det borde tas fram kunskapsstöd inom området riktat till vården och omsorgen för att höja personalens kompetens i bemötande och i vilka rättigheter de äldre har. Det här är också något som kommunerna efterlyser.
Lisbeth Johansson, verksamhetsutvecklare och Annika Björk, specialistundersköterska, båda i Skellefteå kommun har skrivit en recension av boken Queer äldreomsorg? Att möta äldre lhbtq-personer inom vård och omsorg, av Anna Siverskog och RFSL.
Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen
I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Bättre samtal med äldre par
Hur kan biståndshandläggare stödjas i att utreda äldre pars behov? Det har forskare från Linköpings universitet undersökt i ett forskningsprojekt, där kommunikation står…

Lekfull professor ser nya vägar
Albert Westergren har forskat om undernäring och ätsvårigheter bland äldre personer i flera decennier. De senaste åren har hans forskning blivit mer lekfull,…
Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar
På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…