Hög ålder starkaste riskfaktorn för svår covid-19

En stor studie visar de starkaste riskfaktorerna för att drabbas av svår covid-19. Hög ålder står ut som den allvarligaste faktorn av alla.

Forskare vid Umeå universitet har genomfört en studie med samtliga svenska fall av konstaterad covid-19 till och med september 2020. Dessa 84 000 personer jämfördes sedan med fler än 400 000 slumpmässigt utvalda personers registerdata för att kunna se samband med 34 möjliga riskfaktorer.

Resultaten visar att hög ålder är den absolut starkaste riskfaktorn för svår covid-19. Manligt kön, underliggande sjukdom, att ha hemtjänst, astma och högt blodtryck är andra allvarliga riskfaktorer, tillsammans med att ha Downs syndrom.

– Personer med Downs syndrom hade fyra gånger högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 än andra. Vi blev därför mycket glada när Folkhälsomyndigheten, efter att vi skickat dem studien, meddelade att personer med Downs syndrom ska prioriteras för vaccination, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Allvarlig astma och högt blodtryck ökade risken för sjukhusvård för covid-19 med 20 till 50 procent.

– Som alltid är det viktigt att väga resultaten av flera studier och inte fokusera för mycket på en enskild studie, men en betydande styrka med studien är att den omfattar hela befolkningen. Detta gör att studien är en av de största studierna i världen när det gäller riskfaktorer för allvarlig covid-19, vilket är viktigt för generaliserbarheten. Inte minst informationen om specifika riskfaktorer så som Downs syndrom är viktig, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och medförfattare till studien.

Läs artikeln

Jonathan Bergman, Marcel Ballin, Anna Nordström och Peter Nordström (2021). Risk factors for covid-19 diagnosis, hospitalization and subsequent all-cause mortality in Sweden: a nationwide study. European journal of epidemiology.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.