Johan Carlson - Folkhälsomyndigheten
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Ingen förändring i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för 70-plussare

Folkhälsomyndigheten hade öppnat för att införa nya rekommendationer för åldersgruppen 70+. Men efter utvärdering av rekommendationerna blev beskedet att det i så fall dröjer.

Många har varit kritiska till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för personer över 70 år inte gör skillnad på dem som har god hälsa och de som av någon anledning är sköra och tillhör en annan riskgrupp.

”Andelen dödsfall i covid-19 är stor hos individer över 70. Svårast drabbade är dock främst sköra äldre på särskilda boenden eller personer som har hemtjänst. Personer över 70 som lever självständigt ute i samhället löper mindre risk att bli allvarligt sjuka än vad som framgår av kronologiska åldersanalyser”, skrev till exempel forskarna Loretta G Platts, Lawrence B Sacco och Boo Johansson i en uppmärksammad artikel i Läkartidningen. De krävde förändringar i rekommendationerna då de ”riskerar att ytterligare begränsa personlig frihet och förstärka den sociala, ekonomiska och politiska marginaliseringen.”

För två veckor sedan berättade Folkhälsomyndigheten att de analyserade åldersgruppen närmare och öppnade för att det kunde komma nya rekommendationer för just dem. Vid dagens pressträff kom dock beskedet att det inte blir några förändringar. Åldersgränsen 70 år definierar fortfarande riskgruppen äldre.

– Som det ser ut nu är min bedömning att det inte kommer förändras. Vi har ett stort antal personer som har insjuknat som vi tittat på. Så jag är rätt säker på att den här gränsen ligger rätt. Det finns ingen grund i dag att ändra 70-årsgränsen. Men skulle smittspridningen avta skulle det bli annorlunda, sade myndighetens generaldirektör Johan Carlson under pressträffen.

Läs utvärderingen

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…