En äldre kvinna sitter vid datorn på ett kontor.
Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Jobbonärernas drivkrafter kartlagda

När forskare frågade pensionärer varför de fortsatt att arbeta, svarade många att de såg det som meningsfullt. Men 20 procent hade ekonomiska skäl.

Forskare från Göteborgs universitet och Nederländerna lät 3 000 pensionärer svara på hur väl fyra påstående stämde med deras erfarenhet av att fortsätta arbeta efter pensioneringen: ”Min ekonomiska situation kräver det (har inte råd att sluta arbeta)”, ”Den sociala kontakten med andra är viktig för mig”, ”Jag vill fortsätta göra något meningsfullt”, och ”Jag behövdes på mitt gamla arbete”.

− Studien visar tydliga resultat. Den starkaste drivkraften för att fortsätta arbeta och att stanna kvar över tid är att arbetet upplevs som meningsfullt för individen, säger Isabelle Hansson, forskare i psykologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Ungefär en tredjedel av pensionärerna fortsatte arbeta efter att de börjat ta ut sin ålderspension. I studien följdes de upp under sju år och de flesta av dem minskade sin arbetsmängd med tiden.

Så många som en femtedel av studiens deltagare arbetade vidare på grund av sin ekonomi. De hade dessutom större sannolikhet att öka sin arbetstid.

− För dessa personer är det inte nödvändigtvis ett fritt val att fortsätta arbeta, utan något man gör för att den ekonomiska situationen kräver det, säger Isabelle Hansson.

Sociala kontakter via arbetet eller att man fortfarande behövdes på jobbet var inte tillräckligt för att få studiedeltagarna att stanna. De som uppgav att de var behövda, slutade till och med oftare att arbeta. De sociala kontakterna hade ett samband med att välja att trappa ner sitt arbetsliv gradvis.

Läs den vetenskapliga artikeln

Isabelle Hansson, Kène Henkens och Hanna van Solinge (2023). Motivational drivers of temporal dynamics in postretirement work. The Journals of gerontology: Series B.

Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Fler nyheter

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…