Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (2024). Redo för framtiden? Analys av hur det offentliga åtagandet i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen kan utvecklas till år 2040.

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov
Under de kommande decennierna väntas befolkningens samlade behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg bli allt större. Exempelvis visar analyser att andelen av befolkningen 75 år eller äldre kommer att öka med cirka 28 procent.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har undersökt förutsättningarna och möjligheterna att behålla dagens omfattning av hälso- och sjukvård och äldreomsorg fram till 2040. I rapporten Redo för framtiden? Analys av det offentliga åtagandet i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen kan utvecklas till år 2040 presenterar de resultaten.
– Vi ser att fyra av fem i befolkningen förväntar sig att äldreomsorgen ska tillgodose deras behov i minst lika stor utsträckning som i dag. Samtidigt bedömer många kommuner att de själva inte klarar av finansieringen och kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen fram till 2040, givet dagens förutsättningar, säger Johan Frisk, utredare vid myndigheten, i ett pressmeddelande.
Nästan alla regioner bedömer att hälso- och sjukvården skulle kunna tillgodose de samlade vårdbehoven hos befolkningen i samma utsträckning – om resurserna används effektivare. Bara drygt två av fem kommuner gör samma bedömning när det gäller äldreomsorgen.
Rapporten belyser hur till exempel digitalisering, personcentrering och prevention kan bidra till att använda resurserna mer effektivt. För att hantera de framtida utmaningarna krävs att flera aktörer tillsammans ser över förutsättningarna för de ökade vård- och omsorgsbehoven.
– Det är alltid svårt att säga exakt hur det kommer att se ut i framtiden. Men vår förhoppning är att den här rapporten kan utgöra ett underlag till fortsatta diskussioner i staten, regionerna, kommunerna och samhället i stort om det offentliga åtagandet och det nödvändiga förändringsarbetet, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Relaterat

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…