Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator
Foto: Johan Bjurer/Mostphotos

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera aktörer, vilket inte finns i dag. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Under de kommande decennierna väntas befolkningens samlade behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg bli allt större. Exempelvis visar analyser att andelen av befolkningen 75 år eller äldre kommer att öka med cirka 28 procent.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har undersökt förutsättningarna och möjligheterna att behålla dagens omfattning av hälso- och sjukvård och äldreomsorg fram till 2040. I rapporten Redo för framtiden? Analys av det offentliga åtagandet i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen kan utvecklas till år 2040 presenterar de resultaten.

– Vi ser att fyra av fem i befolkningen förväntar sig att äldreomsorgen ska tillgodose deras behov i minst lika stor utsträckning som i dag. Samtidigt bedömer många kommuner att de själva inte klarar av finansieringen och kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen fram till 2040, givet dagens förutsättningar, säger Johan Frisk, utredare vid myndigheten, i ett pressmeddelande.

Nästan alla regioner bedömer att hälso- och sjukvården skulle kunna tillgodose de samlade vårdbehoven hos befolkningen i samma utsträckning – om resurserna används effektivare. Bara drygt två av fem kommuner gör samma bedömning när det gäller äldreomsorgen.

Rapporten belyser hur till exempel digitalisering, personcentrering och prevention kan bidra till att använda resurserna mer effektivt. För att hantera de framtida utmaningarna krävs att flera aktörer tillsammans ser över förutsättningarna för de ökade vård- och omsorgsbehoven.

– Det är alltid svårt att säga exakt hur det kommer att se ut i framtiden. Men vår förhoppning är att den här rapporten kan utgöra ett underlag till fortsatta diskussioner i staten, regionerna, kommunerna och samhället i stort om det offentliga åtagandet och det nödvändiga förändringsarbetet, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Relaterat

Forskningsprojekt ska minska depression hos äldre

Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Porträttbild på en man

Sjukstugorna– en modell för nära vård

I norra Norrlands inland är det långt till sjukhus. Där läggs multisjuka ­äldre ofta in på den lokala sjukstugan i stället. Mante Hedman…

Fler nyheter

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Foto på ett trevåningskomplex

Växande underskott av bostäder för äldre

Antalet kommuner i Sverige som bedömer att de har underskott på bostadsmarknanden har minskat över tid. Men bristen på bostäder för äldre ökar.…