Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator
Foto: Johan Bjurer/Mostphotos

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera aktörer, vilket inte finns i dag. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Under de kommande decennierna väntas befolkningens samlade behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg bli allt större. Exempelvis visar analyser att andelen av befolkningen 75 år eller äldre kommer att öka med cirka 28 procent.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har undersökt förutsättningarna och möjligheterna att behålla dagens omfattning av hälso- och sjukvård och äldreomsorg fram till 2040. I rapporten Redo för framtiden? Analys av det offentliga åtagandet i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen kan utvecklas till år 2040 presenterar de resultaten.

– Vi ser att fyra av fem i befolkningen förväntar sig att äldreomsorgen ska tillgodose deras behov i minst lika stor utsträckning som i dag. Samtidigt bedömer många kommuner att de själva inte klarar av finansieringen och kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen fram till 2040, givet dagens förutsättningar, säger Johan Frisk, utredare vid myndigheten, i ett pressmeddelande.

Nästan alla regioner bedömer att hälso- och sjukvården skulle kunna tillgodose de samlade vårdbehoven hos befolkningen i samma utsträckning – om resurserna används effektivare. Bara drygt två av fem kommuner gör samma bedömning när det gäller äldreomsorgen.

Rapporten belyser hur till exempel digitalisering, personcentrering och prevention kan bidra till att använda resurserna mer effektivt. För att hantera de framtida utmaningarna krävs att flera aktörer tillsammans ser över förutsättningarna för de ökade vård- och omsorgsbehoven.

– Det är alltid svårt att säga exakt hur det kommer att se ut i framtiden. Men vår förhoppning är att den här rapporten kan utgöra ett underlag till fortsatta diskussioner i staten, regionerna, kommunerna och samhället i stort om det offentliga åtagandet och det nödvändiga förändringsarbetet, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Relaterat

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…