Jean-Luc af Geijerstam är generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Foto: Rickard Kilström

Krav på bättre ledarskap i kommunerna

Den kommunala vård och omsorgens chefer behöver bättre förutsättningar och kommunerna behöver stärka samverkan med universitet och högskolor i ledarskapsutvecklingen. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på uppdrag av regeringen undersökt förutsättningarna för ledarskap och ledarskapsutveckling inom kommunerna. Undersökningen påvisar stora brister i förutsättningarna att utöva ett gott ledarskap. Bristerna är kända sedan tidigare men har blivit tydligare under covid-19-pandemin.

– Det är svårt att utöva ett gott ledarskap i många av de kommunala verksamheterna. Man arbetar under hård ekonomisk press och slits mellan administrativt arbete, verksamhetsutveckling och kontakten med medarbetare, säger Caroline Vidigsson Schmölzer på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i ett pressmeddelande .

Rapporten visar också att förutsättningarna skiljer sig åt mellan manligt respektive kvinnligt dominerade verksamheter. Chefer inom hemtjänsten har fler underställda medarbetare och sämre tillgång till stödfunktioner än chefer i tekniska förvaltningar.

De flesta kommuner erbjuder ledarskapsutbildningar eller liknande insatser, men för att cheferna ska kunna tillgodogöra sig utbildningar behöver de få bättre organisatoriska förutsättningar. Även samverkan med andra kommuner och regioner behöver stärkas. I dag samverkar enbart en tredjedel av kommunerna med andra kommuner i ledarskapsutbildningar, och endast en tiondel samverkar med regioner.

Undersökningen visar också att få kommuner samverkar med universitet och högskolor i att ta fram och genomföra ledarskapsutbildningar.

– Samverkan mellan kommuner och lärosäten kan göra ledarskapsutvecklingen mer kunskapsbaserad. Vi rekommenderar därför regeringen att stödja den sortens samarbeten, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Enligt myndigheten behövs även mer kunskap om effekterna av ledarskapsutbildningar. En slutsats är därför att regeringen bör ge en statlig forskningsfinansiär i uppdrag att fördela medel för forskning om ledarskapsutveckling i kommunal vård och omsorg.

Relaterat

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…