Jean-Luc af Geijerstam är generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Foto: Rickard Kilström

Krav på bättre ledarskap i kommunerna

Den kommunala vård och omsorgens chefer behöver bättre förutsättningar och kommunerna behöver stärka samverkan med universitet och högskolor i ledarskapsutvecklingen. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på uppdrag av regeringen undersökt förutsättningarna för ledarskap och ledarskapsutveckling inom kommunerna. Undersökningen påvisar stora brister i förutsättningarna att utöva ett gott ledarskap. Bristerna är kända sedan tidigare men har blivit tydligare under covid-19-pandemin.

– Det är svårt att utöva ett gott ledarskap i många av de kommunala verksamheterna. Man arbetar under hård ekonomisk press och slits mellan administrativt arbete, verksamhetsutveckling och kontakten med medarbetare, säger Caroline Vidigsson Schmölzer på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i ett pressmeddelande .

Rapporten visar också att förutsättningarna skiljer sig åt mellan manligt respektive kvinnligt dominerade verksamheter. Chefer inom hemtjänsten har fler underställda medarbetare och sämre tillgång till stödfunktioner än chefer i tekniska förvaltningar.

De flesta kommuner erbjuder ledarskapsutbildningar eller liknande insatser, men för att cheferna ska kunna tillgodogöra sig utbildningar behöver de få bättre organisatoriska förutsättningar. Även samverkan med andra kommuner och regioner behöver stärkas. I dag samverkar enbart en tredjedel av kommunerna med andra kommuner i ledarskapsutbildningar, och endast en tiondel samverkar med regioner.

Undersökningen visar också att få kommuner samverkar med universitet och högskolor i att ta fram och genomföra ledarskapsutbildningar.

– Samverkan mellan kommuner och lärosäten kan göra ledarskapsutvecklingen mer kunskapsbaserad. Vi rekommenderar därför regeringen att stödja den sortens samarbeten, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Enligt myndigheten behövs även mer kunskap om effekterna av ledarskapsutbildningar. En slutsats är därför att regeringen bör ge en statlig forskningsfinansiär i uppdrag att fördela medel för forskning om ledarskapsutveckling i kommunal vård och omsorg.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…