Här finns hela rapporten Läget för ledarna – förutsättningar för ledarskapsutveckling i kommunal vård och omsorg.

Krav på bättre ledarskap i kommunerna
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på uppdrag av regeringen undersökt förutsättningarna för ledarskap och ledarskapsutveckling inom kommunerna. Undersökningen påvisar stora brister i förutsättningarna att utöva ett gott ledarskap. Bristerna är kända sedan tidigare men har blivit tydligare under covid-19-pandemin.
– Det är svårt att utöva ett gott ledarskap i många av de kommunala verksamheterna. Man arbetar under hård ekonomisk press och slits mellan administrativt arbete, verksamhetsutveckling och kontakten med medarbetare, säger Caroline Vidigsson Schmölzer på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i ett pressmeddelande .
Rapporten visar också att förutsättningarna skiljer sig åt mellan manligt respektive kvinnligt dominerade verksamheter. Chefer inom hemtjänsten har fler underställda medarbetare och sämre tillgång till stödfunktioner än chefer i tekniska förvaltningar.
De flesta kommuner erbjuder ledarskapsutbildningar eller liknande insatser, men för att cheferna ska kunna tillgodogöra sig utbildningar behöver de få bättre organisatoriska förutsättningar. Även samverkan med andra kommuner och regioner behöver stärkas. I dag samverkar enbart en tredjedel av kommunerna med andra kommuner i ledarskapsutbildningar, och endast en tiondel samverkar med regioner.
Undersökningen visar också att få kommuner samverkar med universitet och högskolor i att ta fram och genomföra ledarskapsutbildningar.
– Samverkan mellan kommuner och lärosäten kan göra ledarskapsutvecklingen mer kunskapsbaserad. Vi rekommenderar därför regeringen att stödja den sortens samarbeten, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Enligt myndigheten behövs även mer kunskap om effekterna av ledarskapsutbildningar. En slutsats är därför att regeringen bör ge en statlig forskningsfinansiär i uppdrag att fördela medel för forskning om ledarskapsutveckling i kommunal vård och omsorg.
Relaterat

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…