Soichi Sano, Keita Horitani, Hayato Ogawa, Jonatan Halvardson, Nicholas W. Chavkin, Ying Wang et al. (2022). Hematopoietic loss of Y chromosome leads to cardiac fibrosis and heart failure mortality. Publicerad i Science.
Kromosomer kan ligga bakom att män dör tidigare
Män dör i genomsnitt flera år tidigare än kvinnor. Tidigare forskning har kopplat mäns kortare livslängd till att Y-kromosomen, som bär på arvsmassan, försvinner i de vita blodkropparna vid högre ålder. Den här genetiska förändringen kallas för mLOY, som står för mosiac Loss of Y, och har kopplats till att män har en högre risk att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar som exempelvis cancer och Alzheimers sjukdom.
– Män lever kortare än kvinnor för att vi är sämre på att åldras. Vi klarar inte av sjukdomar som hör till åldrandet lika bra. Vår forskning visar att det bland annat beror på att många män förlorar sin Y-kromosom, säger Lars Forsberg, som har lett en ny studie och är forskare vid Uppsala universitet, till Dagens nyheter.
I sin nya studie visar han och ett internationellt forskarteam att män som får den genetiska förändringen i blodet också har en förhöjd risk att dö av hjärt-kärlsjukdom, som är den vanligaste dödsorsaken hos människor. Resultaten pekade också på en ökad ärrbildning i hjärtat, så kallad fibros, något som leder till en försämrad hjärtfunktion.
– Kopplingen mellan att Y-kromosomen försvinner och fibros är mycket intressant, särskilt med tanke på nya behandlingsstrategier för hjärtsvikt, lungfibros och vissa cancerformer som går ut på att motverka uppkomsten av fibros. Män var Y-kromosom i de vita blodkropparna försvinner skulle kunna utgöra en patientgrupp som svarar extra bra på sådan behandling, säger Lars Forsberg i ett pressmeddelande.
Den nya studien utfördes med hjälp av data från UK biobank, en databas med information om genetik och hälsa från en halv miljon normalt åldrande individer. Personerna var mellan 40 och 70 år vid projektets start.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…