Läs om sömn i årets första nummer – Äldre i Centrum #1/2024

Om konsten att sova berättar forskare i detta nummers sömntema. Sömnen förändras med åldern av naturliga skäl men också av sjukdomar, hjälp finns dock för den sömnlöse. Läs också om teckenspråkig äldreomsorg, FOU nu som leder utveckling via processer och en efterlysning: Var finns debatten om kvinnors låga pensioner? Samt som vanligt även porträtt, nya avhandlingar och lästips.

När vi blir äldre märker många av att sömnen påverkas. Det tillhör åldrandet men för många är det sjukdomar som stör den faktiskt livsviktiga sömnen.  I vårt sömntema i detta nummer av tidningen berättar forskare om sömnens funktion, varför sjukdomar och mediciner kan störa sömnen, hur digital terapi kan få oss att sova bättre och vad ljuset har för inverkan på sömnen.

Mer att läsa

Vi bjuder också på recensioner av fyra böcker, ett personporträtt av nydisputerade Jonas Kindstedt, listor med avhandlingar, nyutgiven litteratur och andra tips inom äldre och åldrande. Recensenter i detta nummer är Lars-Christer HydénKristina WesterbergMaria Nordin och Gerdt Sundström.

Du kan också läsa hela tidningen digitalt i e-tidningen.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…