Många äldre behöver bättre glasögon

Svenskar över 70 år har generellt god syn, men många överskattar hur bra den faktiskt är. Sex av tio kan enkelt förbättra synen genom att skaffa glasögon eller byta styrka i dem, visar en studie från Göteborgs universitet.

Enligt den aktuella studien ser en stor del av Sveriges 70-åringar sämre än vad de tror. Generellt var studiedeltagarna nöjda med sin syn, men lite över sextio procent visade sig ha någon form av synfel. Dessa kunde se betydligt bättre genom att skaffa glasögon eller byta styrkan på glasögon de redan ägde.

– Försämringar i synen kan komma smygande och det kan vara svårt att själv lägga märke till att man ser sämre. Därför är det en bra idé att besöka en optiker med jämna mellanrum när man blir äldre även om man själv inte upplever att synen blivit sämre, säger Lena Havstam Johansson, som är ögonsjuksköterska, doktorand vid Sahlgrenska akademin och försteförfattare till studien.

Studien omfattar 1 200 göteborgare som alla fått svara på en enkät om hur de själva upplever sin syn och hur de tycker att deras vardag påverkas av synproblem. Tillsammans med en kollega undersökte Lena Havstam Johansson dessutom synen för nästan hälften av dessa 70-åringar på flera olika sätt.

Det var lika vanligt bland män som kvinnor att ha fel styrka på glasögonen, men överlag hade männen i studien bättre syn än kvinnorna. Grå starr är vanligare bland kvinnor, vilket delvis kan förklara synskillnaderna mellan könen.

– Vi är väldigt friska och har god syn i Sverige och att vara 70 innebär inte att man ska behöva se dåligt. Det är lätt att kolla synen hos en optiker som kan erbjuda rätt glasögon eller remittera till ögonvården om det behövs, säger Lena Havstam Johansson.

Studien Vision-related quality of life and visual function in a 70-year-old Swedish population är publicerad i tidskriften Acta ophthalmologica.

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.