Många äldre behöver bättre glasögon

Svenskar över 70 år har generellt god syn, men många överskattar hur bra den faktiskt är. Sex av tio kan enkelt förbättra synen genom att skaffa glasögon eller byta styrka i dem, visar en studie från Göteborgs universitet.

Enligt den aktuella studien ser en stor del av Sveriges 70-åringar sämre än vad de tror. Generellt var studiedeltagarna nöjda med sin syn, men lite över sextio procent visade sig ha någon form av synfel. Dessa kunde se betydligt bättre genom att skaffa glasögon eller byta styrkan på glasögon de redan ägde.

– Försämringar i synen kan komma smygande och det kan vara svårt att själv lägga märke till att man ser sämre. Därför är det en bra idé att besöka en optiker med jämna mellanrum när man blir äldre även om man själv inte upplever att synen blivit sämre, säger Lena Havstam Johansson, som är ögonsjuksköterska, doktorand vid Sahlgrenska akademin och försteförfattare till studien.

Studien omfattar 1 200 göteborgare som alla fått svara på en enkät om hur de själva upplever sin syn och hur de tycker att deras vardag påverkas av synproblem. Tillsammans med en kollega undersökte Lena Havstam Johansson dessutom synen för nästan hälften av dessa 70-åringar på flera olika sätt.

Det var lika vanligt bland män som kvinnor att ha fel styrka på glasögonen, men överlag hade männen i studien bättre syn än kvinnorna. Grå starr är vanligare bland kvinnor, vilket delvis kan förklara synskillnaderna mellan könen.

– Vi är väldigt friska och har god syn i Sverige och att vara 70 innebär inte att man ska behöva se dåligt. Det är lätt att kolla synen hos en optiker som kan erbjuda rätt glasögon eller remittera till ögonvården om det behövs, säger Lena Havstam Johansson.

Studien Vision-related quality of life and visual function in a 70-year-old Swedish population är publicerad i tidskriften Acta ophthalmologica.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter pensionen skiljer sig också åt i landet.