Storprojekt ger en samlad bild av coronavåren i Europa
Mc-Covid19 är ett europeiskt projekt som vill sammanställa, analysera och jämföra hur myndigheterna i 15 länder agerade under våren 2020, då coronaepidemin slog till som hårdast. Fokus ligger på de äldres situation i omsorg och sjukvård och nyligen publicerades den svenska delrapporten som skrivits av Lennarth Johansson, senior rådgivare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och knuten till forskningsnätverket ARN-J i Jönköping, och Pär Schön, forskare som är knuten till Aging research center vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.
Den svenska rapporten ger en bild över pandemins spridning och dödlighet bland äldre, speciellt på särskilt boende, och vilka åtgärder myndigheterna vidtog för att hindra smittan och minimera dess konsekvenser. Den är skriven på engelska, men ger en lättillgänglig historieskrivning med jämförande data över dödligheten tidigare år och mellan olika grupper av äldre.
I skrivande stund finns rapporter från Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Sverige och England publicerade. De länder som återstår är Spanien, Grekland, Österrike, Belgien och Danmark.
Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.
Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.