Storprojekt ger en samlad bild av coronavåren i Europa

Det stora europeiska projektet Mc-Covid19 beskriver och analyserar myndigheternas åtgärder kring sjukvård och äldreomsorg under våren 2020. Nu finns rapporter från en rad länder klara, inklusive Sverige.

Mc-Covid19 är ett europeiskt projekt som vill sammanställa, analysera och jämföra hur myndigheterna i 15 länder agerade under våren 2020, då coronaepidemin slog till som hårdast. Fokus ligger på de äldres situation i omsorg och sjukvård och nyligen publicerades den svenska delrapporten som skrivits av Lennarth Johansson, senior rådgivare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och knuten till forskningsnätverket ARN-J i Jönköping, och Pär Schön, forskare som är knuten till Aging research center vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.

Den svenska rapporten ger en bild över pandemins spridning och dödlighet bland äldre, speciellt på särskilt boende, och vilka åtgärder myndigheterna vidtog för att hindra smittan och minimera dess konsekvenser. Den är skriven på engelska, men ger en lättillgänglig historieskrivning med jämförande data över dödligheten tidigare år och mellan olika grupper av äldre.

I skrivande stund finns rapporter från Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Sverige och England publicerade. De länder som återstår är Spanien, Grekland, Österrike, Belgien och Danmark.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser forskare.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid Högskolan i Halmstad.