Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…
Marie Cederschiölds högskola har fått ett stort forskningsanslag för ett projekt om musikaliska gruppaktiviteter för personer med demenssjukdom. Högskolan skriver själva att en stor del av forskningen kring demens har koncentrerat sig på hur de drabbade förlorar sina kognitiva förmågor. I det nya projektet ligger fokus i stället på de förmågor som finns kvar och hur de kan bidra till en bättre livskvalitet.
Tillsammans med både svenska och brittiska universitet, och Lundalands filharmoniska orkester, kommer de nu att undersöka livsglädje och självkänsla hos personer med demens. Utgångspunkten är det brittiska musikprogrammet Music in mind, som kom till Sverige via Lundalands filharmoniska orkester, som redan genomfört en pilotstudie med metoden i Skåne. Programmet ska nu utvecklas i svenska förhållanden.
Musikerna i orkestern kommer att träffa grupper av äldre personer som lever med demenssjukdom och tillsammans med dem improvisera musik utifrån deltagarnas impulser. Forskarna följer dessa musikaliska sessioner och intervjuar deltagare, vårdpersonal och anhöriga.
– Ett viktigt mål med forskningsprojektet är att hitta sätt att främja möjligheter att få uppleva välbefinnande och att det inte behöver bero på om personen minns vad instrumentet kallas eller vad grannen heter – upplevelsen kan vara i stunden och det är minst lika viktigt. Jag hoppas också att vi kan utmana några av alla de fördomar som finns kring att leva med en demenssjukdom, säger Ingrid Hellström, professor inom vård av äldre vid Marie Cederschiöld högskola, i en nyhet på högskolans hemsida.
Marie Cederschiölds högskola tilldelas 5,3 miljoner kronor av Sällskapet De gamlas vänner för att genomföra forskningsprojektet. Projektet kommer att pågå i fyra år från 2025.
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…