Forskningsansökningarna ska röra äldreomsorgen med tydlig koppling till covid-19-pandemins effekter och konsekvenser. Foto: Pexels

Miljoner utlyses till forskning om äldreomsorgen

Sex miljoner kronor kommer att fördelas till forskningsansökningar som rör äldreomsorgen med koppling till covid-19-pandemin.
– Vi hoppas få fram kunskap som kan förbättra och utveckla äldreomsorgen, säger Sofie Wallerström, ansvarig för utlysningen.

Det är Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, som ligger bakom utlysningen. De har identifierat äldreomsorgen som ett av de problemområden som hamnat i fokus under pandemins gång.

Nu hoppas de att forskningsmedlen kommer resultera i kunskap om äldreomsorgen med tydlig koppling till effekter och konsekvenser av covid-19. Och att säkerställa att den lärdom som finns kan komma till nytta.

– För oss är det angeläget att den forskning vi finansierar bidrar till en god samhällsutveckling. Genom den här utlysningen hoppas vi få fram kunskap som kan bidra till att förbättra och utveckla äldreomsorgen och i förlängningen också kan bidra till ökad beredskap inför framtida kriser, säger Sofie Wallerström vid Forte.

Forte erbjuder bidrag för både enskilda forskningsprojekt och systematiska litteraturöversikter. Exempel på viktiga frågor som Forte identifierat är: organisation, bemanning, arbetsvillkor för personalen samt effekter av olika insatser, boendeformer eller stöd utifrån äldres perspektiv och upplevelser.

Ansökningar tas emot fram till 1 oktober klockan 14.00. Läs mer på Fortes hemsida.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…