Forskningsansökningarna ska röra äldreomsorgen med tydlig koppling till covid-19-pandemins effekter och konsekvenser. Foto: Pexels

Miljoner utlyses till forskning om äldreomsorgen

Sex miljoner kronor kommer att fördelas till forskningsansökningar som rör äldreomsorgen med koppling till covid-19-pandemin.
– Vi hoppas få fram kunskap som kan förbättra och utveckla äldreomsorgen, säger Sofie Wallerström, ansvarig för utlysningen.

Det är Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, som ligger bakom utlysningen. De har identifierat äldreomsorgen som ett av de problemområden som hamnat i fokus under pandemins gång.

Nu hoppas de att forskningsmedlen kommer resultera i kunskap om äldreomsorgen med tydlig koppling till effekter och konsekvenser av covid-19. Och att säkerställa att den lärdom som finns kan komma till nytta.

– För oss är det angeläget att den forskning vi finansierar bidrar till en god samhällsutveckling. Genom den här utlysningen hoppas vi få fram kunskap som kan bidra till att förbättra och utveckla äldreomsorgen och i förlängningen också kan bidra till ökad beredskap inför framtida kriser, säger Sofie Wallerström vid Forte.

Forte erbjuder bidrag för både enskilda forskningsprojekt och systematiska litteraturöversikter. Exempel på viktiga frågor som Forte identifierat är: organisation, bemanning, arbetsvillkor för personalen samt effekter av olika insatser, boendeformer eller stöd utifrån äldres perspektiv och upplevelser.

Ansökningar tas emot fram till 1 oktober klockan 14.00. Läs mer på Fortes hemsida.

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…