Forskningsansökningarna ska röra äldreomsorgen med tydlig koppling till covid-19-pandemins effekter och konsekvenser. Foto: Pexels

Miljoner utlyses till forskning om äldreomsorgen

Sex miljoner kronor kommer att fördelas till forskningsansökningar som rör äldreomsorgen med koppling till covid-19-pandemin.
– Vi hoppas få fram kunskap som kan förbättra och utveckla äldreomsorgen, säger Sofie Wallerström, ansvarig för utlysningen.

Det är Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, som ligger bakom utlysningen. De har identifierat äldreomsorgen som ett av de problemområden som hamnat i fokus under pandemins gång.

Nu hoppas de att forskningsmedlen kommer resultera i kunskap om äldreomsorgen med tydlig koppling till effekter och konsekvenser av covid-19. Och att säkerställa att den lärdom som finns kan komma till nytta.

– För oss är det angeläget att den forskning vi finansierar bidrar till en god samhällsutveckling. Genom den här utlysningen hoppas vi få fram kunskap som kan bidra till att förbättra och utveckla äldreomsorgen och i förlängningen också kan bidra till ökad beredskap inför framtida kriser, säger Sofie Wallerström vid Forte.

Forte erbjuder bidrag för både enskilda forskningsprojekt och systematiska litteraturöversikter. Exempel på viktiga frågor som Forte identifierat är: organisation, bemanning, arbetsvillkor för personalen samt effekter av olika insatser, boendeformer eller stöd utifrån äldres perspektiv och upplevelser.

Ansökningar tas emot fram till 1 oktober klockan 14.00. Läs mer på Fortes hemsida.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…