Foto: Mostphotos

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

Smärta är en av de vanligaste orsakerna till att uppsöka vård och många är långtidssjukskrivna till följd av smärta.

– Forskning visar att det är vanligt att människor som lever med långvarig smärta har låg tilltro till den egna förmågan till aktiviteter, vilket kan bidra till att personen drar sig tillbaka från aktiviteter med ensamhet och i värsta fall isolering som följd, säger Helena Lööf, docent och universitetslektor i vårdvetenskap på Mälardalens högskola.

I höst startar ett forskningsprojekt på Mälardalens högskola med funktionsinriktad musikterapi, FMT, där personer med långvarig muskuloskeletal smärta deltar. Genom att själva få spela på musikinstrument och utföra rörelser är syftet att deltagarna ska må bättre och få återhämtning.

– Det här projektet syftar till att utforska och utvärdera en hittills outforskad behandlingsmetod för personer som lever med långvarig smärta. Musikterapi kan öka personers välbefinnande och utgöra distraktion så att ohälsa, lidande och delvis värk kan lindras, säger Helena Lööf.

I behandlingen gör en terapeut en bedömning om vilka grundfunktioner deltagaren behöver utveckla, och med hjälp av musikinstrument som trummor och cymbaler i olika formationer stimuleras sedan olika rörelser av kroppen.

Musik som terapi är inget nytt i vården utan erbjuds personer inom exempelvis demensvården för att lindra ångestsymtom och inom habilitering, rehabilitering och psykiatrisk vård. Forskning har delvis tidigare påvisat att musikterapi kan öka personers välbefinnande och utgöra distraktion så att ohälsa, lidande och delvis värk kan lindras. Men det saknas evidensbaserad kunskap om och hur det skulle kunna förbättra livet för personer med långvarig smärta.

Bakgrunden till Mälardalens högskolas nya projekt är en pilotstudie som visade att FMT-metoden bidragit till återhämtning för personer som drabbats av stroke och Parkinsons sjukdom. Forskarna vill även få en djupare förståelse av musik och rörelsers betydelse och rörelse vid återhämtning.

 

Läs mer

Läs en tidigare artikel om forskning kring musikterapi: Musikterapi kan lindra depression vid demens 

Relaterat

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…