Personlig skyddsutrustning är till exempel andningsskydd och skyddshandskar. Foto: Pixabay

Nu granskas skyddsutrustningen inom äldreomsorgen

För att säkerställa att skyddsutrustningen inom vården och äldreomsorgen används uppfyller säkerhetskrav ska Arbetsmiljöverket granska närmare 300 arbetsplatser.

Behovet av personlig skyddsutrustning har ökat under coronapandemin, men Arbetsmiljöverket har fått signaler att det finns produkter som inte uppfyller de test- och säkerhetskrav som finns på plats och därmed inte är säkra att använda.

För att kontrollera utrustningen inspekterar Arbetsmiljöverket just nu 300 arbetsplatser, både offentliga och privata. Utrustning som används inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen måste vara testad, vilket innebär att den ska ha ett tillstånd och vara märkt med ”covid-19” eller CE-märkt.

– Coronaviruset är ett nytt och verkligt hot mot liv och hälsa. Personalens säkerhet ska alltid vara högsta prioritet. Att de som ska ta hand om både svårt sjuka men också de äldre och sköra, har en trygg och säker arbetsmiljö, är helt avgörande för att vi ska klara kriser som den vi har nu, säger Pia Zätterström, tillsynschef på Arbetsmiljöverket.

Förutom kvaliteten på utrustningen så är också kunskapshöjande insatser viktiga, det måste alltså göras tid till utbildning. När och hur rätt skyddsutrustning används är väsentligt för att avsedd skyddseffekt uppnås, tillägger hon.

Om utrustningen inte uppfyller säkerhetskraven kan det leda till att produkten förbjuds i hela EU.

FAKTA: Skyddsutrustning

Personlig skyddsutrustning är till exempel andningsskydd, ansiktsvisir, skyddsförkläden och skyddshandskar.

Vätskeavvisande munskydd, som är vanligt inom både sjukvården och äldreomsorgen, räknas generellt som medicinteknisk utrustning, som Läkemedelsverket har tillsyn över, och inte som personlig skyddsutrustning.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…