Här kan du läsa den aktuella studien som är publicerad i PLOS One.
Ny app halverar artrossmärta
– Vi förväntade oss att patienterna skulle bli bättre, men inte att de skulle bli så bra. Det visar att det går utmärkt att behandla kronisk sjukdom som artros med hjälp av digital teknik, säger Håkan Nero, forskare och fysioterapeut vid Lunds universitet.
Varje dag under testperioden fick 500 deltagare som var runt 60 år och med artros ta del av nya övningar och lektioner om artros via en app i mobilen. De fick två till tre korta övningar om dagen för att stärka musklerna kring det drabbade området. Lektionerna innehöll fakta om artros, bland annat symtom och behandling, som följdes av enkla frågor.
Deltagarna fick också rapportera vilken nivå av smärta de upplevde varje vecka och testa sin fysiska funktion.
– Efter sex månader upplevde de i genomsnitt nästan en halverad smärta och den fysiska rörligheten hade förbättrats med 43 procent. Resultaten såg lika bra ut hos de som fortsatt programmet i upp till ett år, säger Håkan Nero.
Fördelen med att ha ett träningsprogram för personer med artros på en app är att den är lättillgänglig och kan användas av personer som inte har tillgång till en träningslokal, säger Håkan Nero.
Relaterat
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Fler nyheter
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…