Våld förekommer inte bara i fysisk form. Äldre kan också utsättas för psykiskt våld, till exempel att inte få tillräckligt med mat, mediciner och hjälp med hygienen.
Jämställdhetsmyndigheten har nyligen uppmärksammat våldsutsatta äldre i en ny rapportm som Äldre i centrum tidigare skrivit om. Personal som arbetar med äldre har inte tillräckligt med kunskap om hur våld i nära relationer ska hanteras, enligt rapporten.
Socialstyrelsen vill nu öka kunskapen hos personal inom äldreomsorgen, genom ett nytt diskussionsunderlag.
Materialet innehåller kunskap, fallbeskrivningar och frågor om hur våld kan upptäckas och hur man för ämnet på tal. Tanken är att materialet används under ett APT med temat våld och äldre.
– Syftet är att öka kännedomen om att våld förekommer bland äldre personer och att så ett frö för fortsatt arbete mot våld, säger Linda Vikman, utredare på Socialstyrelsen, i en artikel på myndighetens hemsida.
Har du en känsla av att våld kan förekomma finns en viktig sak att göra, enligt Linda Vikman. Prata om det.
– Det viktigaste du inom äldreomsorgen kan göra är att våga fråga den äldre om du misstänker att något inte står rätt till. Det kan kännas som svåra samtal, men också omtänksamma. Genom att fråga ger vi den äldre en chans att berätta, samtidigt som vi kan få ett underlag för att hantera det våld som eventuellt förekommer, säger Linda Vikman.