Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt vårdbesöken som gjorts av äldre med Downs syndrom. Foto: Pixabay

Otillräcklig sjukvård för äldre med Downs syndrom

Ny forskning visar att äldre med Downs syndrom kanske inte får den vård de behöver. En stor andel av vårdbesöken som görs är oplanerade, vilket kan vara ett tecken på att medicinska riktlinjer inte följs eller att det finns medicinska behov som inte tillgodoses.

Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt besök som äldre personer med Downs syndrom, som har svårt att söka vård själva, har gjort inom specialvården. Med hjälp av data från svenska register har man följt totalt 472 personer mellan 2002 och 2012.

Sammanlagt gjorde dessa personer nästan 3 900 vårdbesök under de elva åren, varav bara lite över hälften var planerade. Den största andelen av de planerade besöken gjordes på ögonkliniker, trots det var det alldeles för få besök i förhållande till riktlinjer som finns i vårdprogrammen för Downs syndrom.

Att nästan hälften av vårdbesöken var oplanerade kan tyda på att det finns en brist på kunskap inom vården om den samsjuklighet som är vanliga hos äldre personer med Downs syndrom. Några vanliga diagnoser är till exempel benbrott, ospecificerad buksmärta, lunginflammation och demenssjukdom.

Oplanerade vårdbesök kan också vara en konsekvens av att medicinska riktlinjer inte följs, att primärvården inte klara av att hantera de komplexa behov som dessa äldre har eller att specialistenheter inte behåller kontakten med patienten.

Forskarna betonar att större ansträngning borde göras för att se till att de rekommenderade hälsokontrollerna följs och att det medicinska vårdprogrammet för personer med Downs syndrom kompletteras med information om hur det är att åldras med sjukdomen, särskilt avseende frakturer och smärta.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…