Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt vårdbesöken som gjorts av äldre med Downs syndrom. Foto: Pixabay

Otillräcklig sjukvård för äldre med Downs syndrom

Ny forskning visar att äldre med Downs syndrom kanske inte får den vård de behöver. En stor andel av vårdbesöken som görs är oplanerade, vilket kan vara ett tecken på att medicinska riktlinjer inte följs eller att det finns medicinska behov som inte tillgodoses.

Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt besök som äldre personer med Downs syndrom, som har svårt att söka vård själva, har gjort inom specialvården. Med hjälp av data från svenska register har man följt totalt 472 personer mellan 2002 och 2012.

Sammanlagt gjorde dessa personer nästan 3 900 vårdbesök under de elva åren, varav bara lite över hälften var planerade. Den största andelen av de planerade besöken gjordes på ögonkliniker, trots det var det alldeles för få besök i förhållande till riktlinjer som finns i vårdprogrammen för Downs syndrom.

Att nästan hälften av vårdbesöken var oplanerade kan tyda på att det finns en brist på kunskap inom vården om den samsjuklighet som är vanliga hos äldre personer med Downs syndrom. Några vanliga diagnoser är till exempel benbrott, ospecificerad buksmärta, lunginflammation och demenssjukdom.

Oplanerade vårdbesök kan också vara en konsekvens av att medicinska riktlinjer inte följs, att primärvården inte klara av att hantera de komplexa behov som dessa äldre har eller att specialistenheter inte behåller kontakten med patienten.

Forskarna betonar att större ansträngning borde göras för att se till att de rekommenderade hälsokontrollerna följs och att det medicinska vårdprogrammet för personer med Downs syndrom kompletteras med information om hur det är att åldras med sjukdomen, särskilt avseende frakturer och smärta.

Relaterat

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…