Palliativ kunskap i pandemitider

Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län samlar information om covid-19 på en särskild webbsida.

Pandemin orsakad av det nya coronaviruset har gjort kunskap om palliativ vård högaktuell och akut inom alla vårdgrenar liksom på särskilda boenden. Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län, PKC, har samlat information relaterad till sjukdomen covid-19 i en särskild sektion på webbplatsen pkc.sll.se.

Informationen från PKC uppdateras kontinuerligt och är avsedd för medarbetare inom både vård och omsorg och för både allmän och specialiserad vård. En del av materialet är i form av korta undervisningsvideor som PKC själva producerar. På webbsidan finns också användbara länkar till sådant som skrivs om palliativ vård vid covid-19 i hela landet.

https://www.pkc.sll.se/kunskap/covid-19/

Relaterat

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.