Palliativ kunskap i pandemitider

Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län samlar information om covid-19 på en särskild webbsida.

Pandemin orsakad av det nya coronaviruset har gjort kunskap om palliativ vård högaktuell och akut inom alla vårdgrenar liksom på särskilda boenden. Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län, PKC, har samlat information relaterad till sjukdomen covid-19 i en särskild sektion på webbplatsen pkc.sll.se.

Informationen från PKC uppdateras kontinuerligt och är avsedd för medarbetare inom både vård och omsorg och för både allmän och specialiserad vård. En del av materialet är i form av korta undervisningsvideor som PKC själva producerar. På webbsidan finns också användbara länkar till sådant som skrivs om palliativ vård vid covid-19 i hela landet.

https://www.pkc.sll.se/kunskap/covid-19/

Relaterat

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en avhandling från Örebro universitet som också undersöker äldres uppfattningar om vad ett framgångsrikt åldrande är.

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt, visar en ny doktorsavhandling.

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens innehåll nedan!

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.