Rapporten Provider ownership and service quality: Evidence from Swedish residential care homes ingår i Quality of government-institutets Working paper-serie.
Privat omsorg bättre utan vinst
En knäckfråga i den livliga debatten om privata aktörers intåg i den offentligfinansierade välfärden är hur vinstintresset påverkar verksamheternas kvalitet. Nu har forskarna Carl Dahlström, Rasmus Broms och Marina Nistotskaya vid Quality of government-institutet vid Göteborgs universitet studerat skillnader i vårdkvalitet inom privat äldreomsorg.
Även om kvalitetsjämförelserna bara är gjorda för den femtedel av äldreomsorgen som utförs av andra aktörer än de offentliga tyder resultaten på att så länge som incitamenten att gå med vinst inte är för starka kan även privata organisationer leverera komplexa tjänster som äldreomsorg utan att kompromissa med kvaliteten.
I sin studie undersökte forskarna indikatorvariabler som personaltäthet, sjukskötersketäthet, andel av personal med adekvat utbildning och brukarnöjdhet.
Högst kvalitet hittade forskarna hos ideellt drivna särskilda boenden. Sämst var de börsnoterade eller riskkapitalägda bolagen.
– På alla punkterna sticker de icke-vinstdrivande ut i positiv bemärkelse. Den enda punkten där de börsnoterade bolagen kommer bättre ut var om man hade en uppdaterad vårdplan, säger Carl Dahlström, som är professor i statsvetenskap, i en intervju på sajten Altinget.se.
Jakt på snabba och stora vinster medför vad forskarna kallar starka kvalitetsskuggande incitament, och tolkningen de gör är rättfram och ganska okomplicerad: minskade krav på vinstmaximering minskar incitamenten för kostnadssänkningar, vilket är av godo för verksamheternas kvalitet.
Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.
Fler nyheter

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.