Privat omsorg bättre utan vinst

Idéburna särskilda boenden för äldre håller högre kvalitet än de som drivs med vinstintresse. Det visar en aktuell studie från Quality of government-institutet.

En knäckfråga i den livliga debatten om privata aktörers intåg i den offentligfinansierade välfärden är hur vinstintresset påverkar verksamheternas kvalitet. Nu har forskarna Carl Dahlström, Rasmus Broms och Marina Nistotskaya vid Quality of government-institutet vid Göteborgs universitet studerat skillnader i vårdkvalitet inom privat äldreomsorg.

Även om kvalitetsjämförelserna bara är gjorda för den femtedel av äldreomsorgen som utförs av andra aktörer än de offentliga tyder resultaten på att så länge som incitamenten att gå med vinst inte är för starka kan även privata organisationer leverera komplexa tjänster som äldreomsorg utan att kompromissa med kvaliteten.

I sin studie undersökte forskarna indikatorvariabler som personaltäthet, sjukskötersketäthet, andel av personal med adekvat utbildning och brukarnöjdhet.

Högst kvalitet hittade forskarna hos ideellt drivna särskilda boenden. Sämst var de börsnoterade eller riskkapitalägda bolagen.

– På alla punkterna sticker de icke-vinstdrivande ut i positiv bemärkelse. Den enda punkten där de börsnoterade bolagen kommer bättre ut var om man hade en uppdaterad vårdplan, säger Carl Dahlström, som är professor i statsvetenskap, i en intervju på sajten Altinget.se.

Jakt på snabba och stora vinster medför vad forskarna kallar starka kvalitetsskuggande incitament, och tolkningen de gör är rättfram och ganska okomplicerad: minskade krav på vinstmaximering minskar incitamenten för kostnadssänkningar, vilket är av godo för verksamheternas kvalitet.

 

LÄS HELA RAPPORTEN

Rapporten Provider ownership and service quality: Evidence from Swedish residential care homes ingår i Quality of government-institutets Working paper-serie.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.