Program minskade äldres risk för hjärt-kärlsjukdom

Med ett specialutvecklat program med behandling och rådgivning kunde 70-åringar minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 20 procent. Det visar en ny långtidsstudie från Umeå universitet.

En ny studie visar att 70-åringar kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Med hjälp av ett speciellt program med behandling mot blodtryck och blodfetter tillsammans med rådgivning om kost och motion kunde de minska risken till 20 procent under rikssnittet.

– Det är mycket glädjande att vi nu för första gången tydligt kan visa att det faktiskt aldrig är för sent att sänka risken för hjärtkärlsjukdom Det kan både rädda liv och ge förbättrad livskvalitet under ålderdomen, säger Peter Nordström, professor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Studien, som nu publiceras i PLOS Medicine, har forskarna följt 5 500 personer sedan 2012. Då skapades en riskprofil för deltagarna, och man gjorde sedan uppföljningar med individuella råd. Man skapade också en webbplats med tillgång till råd för en hälsosam livsstil.

Innan studien inleddes låg Umeås äldre högre än riksgenomsnittet i riskfaktorer för hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Efter projektet ligger de alltså betydligt lägre.

Läs artikeln

Anna Nordström, Jonathan Bergman, Sabine Björk, Bo Carlberg, Jonas Johansson, Andreas Hult och Peter Nordström (2020). A multiple risk factor program is associated with decreased risk of cardiovascular disease in 70-year-olds: A cohort study from Sweden. PLOS Medicine.

Besök webbplatsen

Se projektets hemsida för råd om hälsa.

Relaterat

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Fler nyheter

Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.