Anna Nordström, Jonathan Bergman, Sabine Björk, Bo Carlberg, Jonas Johansson, Andreas Hult och Peter Nordström (2020). A multiple risk factor program is associated with decreased risk of cardiovascular disease in 70-year-olds: A cohort study from Sweden. PLOS Medicine.
Program minskade äldres risk för hjärt-kärlsjukdom
En ny studie visar att 70-åringar kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Med hjälp av ett speciellt program med behandling mot blodtryck och blodfetter tillsammans med rådgivning om kost och motion kunde de minska risken till 20 procent under rikssnittet.
– Det är mycket glädjande att vi nu för första gången tydligt kan visa att det faktiskt aldrig är för sent att sänka risken för hjärtkärlsjukdom Det kan både rädda liv och ge förbättrad livskvalitet under ålderdomen, säger Peter Nordström, professor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Studien, som nu publiceras i PLOS Medicine, har forskarna följt 5 500 personer sedan 2012. Då skapades en riskprofil för deltagarna, och man gjorde sedan uppföljningar med individuella råd. Man skapade också en webbplats med tillgång till råd för en hälsosam livsstil.
Innan studien inleddes låg Umeås äldre högre än riksgenomsnittet i riskfaktorer för hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Efter projektet ligger de alltså betydligt lägre.
Relaterat
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.
Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.
Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer
Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.