Marcus Persson är universitetslektor vid Linköpings universitet. Foto: Linköpings universitet

Projekt fokuserar på robotdjur i demensvården

Vilken betydelse har robotdjur för relationen mellan personal och äldre personer i boende? Det ska Marcus Persson vid Linköpings universitet ta reda på i sitt forskningsprojekt.

Marcus Persson är universitetslektor vid institutionen för beteendevetenskap och lärande på Linköpings universitet. Han har sedan tidigare forskat om sociala frågor kopplat till robotik och håller just på med ett nytt projekt om robotdjur och äldre personer tillsammans med kollegorna David Redmalm och Clara Iversen, vid Mälardalens respektive Uppsala universitet.

– Projektets utgångspunkt är vilken betydelse som användning av robotdjuren får för de sociala relationerna som personal och patienter bygger med varandra. Det är alltså samspelet mellan människor och robotar som står i fokus där bägge aktörer påverkar – genom mänskliga handlingar och teknisk design – utfallet av den sociala situationen, säger Marcus Persson i ett pressmeddelande. 

Under projektets gång har forskarna observerat, intervjuat och filmat robotdjurens inverkan på både vårdpersonalen och de boende. Ett arbete som inte har varit utan utmaningar. 

– Fältarbete går inte alltid enligt plan när forskning möter deltagarnas verklighet. Samtidigt är det de oväntade händelserna som skapar nya insikter. Som till exempel när man blir indragen i ett glädjefyllt digitalt sällskapsspel med de boende, eller när man ställs inför tröstlös sorg och ångestfylld gråt. Sådana situationer som skänker en insikt i det dagliga omsorgsarbetet och som ger förståelse för robotikens möjligheter och begränsningar, säger Marcus Persson. 

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet och kommer att avslutas år 2023.

Relaterat

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…