Marcus Persson är universitetslektor vid Linköpings universitet. Foto: Linköpings universitet

Projekt fokuserar på robotdjur i demensvården

Vilken betydelse har robotdjur för relationen mellan personal och äldre personer i boende? Det ska Marcus Persson vid Linköpings universitet ta reda på i sitt forskningsprojekt.

Marcus Persson är universitetslektor vid institutionen för beteendevetenskap och lärande på Linköpings universitet. Han har sedan tidigare forskat om sociala frågor kopplat till robotik och håller just på med ett nytt projekt om robotdjur och äldre personer tillsammans med kollegorna David Redmalm och Clara Iversen, vid Mälardalens respektive Uppsala universitet.

– Projektets utgångspunkt är vilken betydelse som användning av robotdjuren får för de sociala relationerna som personal och patienter bygger med varandra. Det är alltså samspelet mellan människor och robotar som står i fokus där bägge aktörer påverkar – genom mänskliga handlingar och teknisk design – utfallet av den sociala situationen, säger Marcus Persson i ett pressmeddelande. 

Under projektets gång har forskarna observerat, intervjuat och filmat robotdjurens inverkan på både vårdpersonalen och de boende. Ett arbete som inte har varit utan utmaningar. 

– Fältarbete går inte alltid enligt plan när forskning möter deltagarnas verklighet. Samtidigt är det de oväntade händelserna som skapar nya insikter. Som till exempel när man blir indragen i ett glädjefyllt digitalt sällskapsspel med de boende, eller när man ställs inför tröstlös sorg och ångestfylld gråt. Sådana situationer som skänker en insikt i det dagliga omsorgsarbetet och som ger förståelse för robotikens möjligheter och begränsningar, säger Marcus Persson. 

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet och kommer att avslutas år 2023.

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…