Omsorgen som ges av anhöriga är i vissa fall fyra gånger så stor som hemtjänstens insatser i dag. Foto: Pixabay

Risk för att anhörigas vårdinsatser ökar

Allt fler äldre personer i befolkningen kan leda till att anhörigas vårdinsatser ökar, något som kan leda till konsekvenser för deras välbefinnande. En studie visar att anhörigas insatser redan är stora och mer utbredda än till exempel hemtjänstens.

Den ökande andelen äldre och nedskärningar inom äldreomsorgen, exempelvis på särskilda boenden, kan medföra påfrestningar på anhöriga eftersom det finns en stor risk att deras vårdinsatser kommer att öka påtagligt. Det visar en ny studie från The Swedish national study on aging and care, SNAC, som undersökt omfattningen av informell och formell vård hos personer 80+ och som bor i ordinärt boende, rapporterar Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, Nka.

Informell vård är i detta fall den omsorg som ges av anhöriga, medan formell vård är omsorg som ges av hemtjänsten.

Resultatet visade inte några större förändringar i omfattningen av vårdformerna i hemmet mellan 2001 och 2015. Men det som kan ses är att den informella omsorgen är större än hemtjänstens, mellan dubbelt och fyra gånger så stor. Det finns också regionala skillnader, formell vård är vanligare i storstäder och informell vård är vanligare på små orter.

Eftersom de anhörigas insatser är så stora och omfattande finns det ett behov av att uppmärksamma och stötta dem, säger Anders Wimo, professor vid Karolinska institutet och nationell samordnare för SNAC. Ett sätt att göra det på vore att fortsätta göra studier om de anhörigas situation.

– I dag genomförs en hel del forskning inom området, men kunskapen som den ger kan också användas som stöd i beslut och kan ge en bild av vilken avlastning som behövs, säger Cecilia Fagerström, professor vid Lunds universitet och en av studiens författare.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…