Omsorgen som ges av anhöriga är i vissa fall fyra gånger så stor som hemtjänstens insatser i dag. Foto: Pixabay

Risk för att anhörigas vårdinsatser ökar

Allt fler äldre personer i befolkningen kan leda till att anhörigas vårdinsatser ökar, något som kan leda till konsekvenser för deras välbefinnande. En studie visar att anhörigas insatser redan är stora och mer utbredda än till exempel hemtjänstens.

Den ökande andelen äldre och nedskärningar inom äldreomsorgen, exempelvis på särskilda boenden, kan medföra påfrestningar på anhöriga eftersom det finns en stor risk att deras vårdinsatser kommer att öka påtagligt. Det visar en ny studie från The Swedish national study on aging and care, SNAC, som undersökt omfattningen av informell och formell vård hos personer 80+ och som bor i ordinärt boende, rapporterar Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, Nka.

Informell vård är i detta fall den omsorg som ges av anhöriga, medan formell vård är omsorg som ges av hemtjänsten.

Resultatet visade inte några större förändringar i omfattningen av vårdformerna i hemmet mellan 2001 och 2015. Men det som kan ses är att den informella omsorgen är större än hemtjänstens, mellan dubbelt och fyra gånger så stor. Det finns också regionala skillnader, formell vård är vanligare i storstäder och informell vård är vanligare på små orter.

Eftersom de anhörigas insatser är så stora och omfattande finns det ett behov av att uppmärksamma och stötta dem, säger Anders Wimo, professor vid Karolinska institutet och nationell samordnare för SNAC. Ett sätt att göra det på vore att fortsätta göra studier om de anhörigas situation.

– I dag genomförs en hel del forskning inom området, men kunskapen som den ger kan också användas som stöd i beslut och kan ge en bild av vilken avlastning som behövs, säger Cecilia Fagerström, professor vid Lunds universitet och en av studiens författare.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…