Omsorgen som ges av anhöriga är i vissa fall fyra gånger så stor som hemtjänstens insatser i dag. Foto: Pixabay

Risk för att anhörigas vårdinsatser ökar

Allt fler äldre personer i befolkningen kan leda till att anhörigas vårdinsatser ökar, något som kan leda till konsekvenser för deras välbefinnande. En studie visar att anhörigas insatser redan är stora och mer utbredda än till exempel hemtjänstens.

Den ökande andelen äldre och nedskärningar inom äldreomsorgen, exempelvis på särskilda boenden, kan medföra påfrestningar på anhöriga eftersom det finns en stor risk att deras vårdinsatser kommer att öka påtagligt. Det visar en ny studie från The Swedish national study on aging and care, SNAC, som undersökt omfattningen av informell och formell vård hos personer 80+ och som bor i ordinärt boende, rapporterar Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, Nka.

Informell vård är i detta fall den omsorg som ges av anhöriga, medan formell vård är omsorg som ges av hemtjänsten.

Resultatet visade inte några större förändringar i omfattningen av vårdformerna i hemmet mellan 2001 och 2015. Men det som kan ses är att den informella omsorgen är större än hemtjänstens, mellan dubbelt och fyra gånger så stor. Det finns också regionala skillnader, formell vård är vanligare i storstäder och informell vård är vanligare på små orter.

Eftersom de anhörigas insatser är så stora och omfattande finns det ett behov av att uppmärksamma och stötta dem, säger Anders Wimo, professor vid Karolinska institutet och nationell samordnare för SNAC. Ett sätt att göra det på vore att fortsätta göra studier om de anhörigas situation.

– I dag genomförs en hel del forskning inom området, men kunskapen som den ger kan också användas som stöd i beslut och kan ge en bild av vilken avlastning som behövs, säger Cecilia Fagerström, professor vid Lunds universitet och en av studiens författare.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Fler nyheter

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…