Samuel Karlström, Viktoria Vingmarker, Zandra Camber och Robin Hedenqvist (2024). Värme i praktiken. Risker och åtgärdsarbete vid höga temperaturer i fastigheter med LSS- och äldreboenden. Länsstyrelsen Stockholm, Uppsala och Västmanland.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor
Klimatförändringarna kommer att skapa ett mer instabilt väder, med bland annat fler värmeböljor, en förändring vi redan har börjat uppleva. Inte minst för hemmaboende äldre och hyresgäster på äldreboenden kan höga temperaturer skapa stora risker.
Projektet Värme i praktiken genomfördes under 2023 under ledning av länsstyrelsen i Stockholm, Västmanland och Uppsala, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Arbets- och miljömedicin Region Örebro län samt elva kommuner. Målet var att höja kunskapen hos äldreboenden och LSS-boenden samt fastighetsägarna om vilka risker som finns vid hög värme och vilka åtgärder man kan vidta för de boendes bästa.
Under sommaren 2023 kom ingen större värmebölja, men det visade sig ändå att det kunde bli 27–29 grader i vissa rum. Även vid normala utomhustemperaturer kan alltså farlig värme uppstå inomhus. Temperaturerna och problemen skiljde sig åt mellan boenden, men också mellan olika rum. En slutsats blev att det är viktigt att hitta specifika lösningar för specifika rum och verksamheter och fastighetsägare behöver göra mätningar för att hitta de rum som är mest utsatta.
Verksamhetsansvarig, fastighetsförvaltare, fastighetsägare, lokalstrateg och miljöstrateg på kommunen behöver hitta ett fungerande samarbete, men även anhöriga behöver engageras eftersom de boende har ansvar för många åtgärder som går att göra i rummen. Samtidigt finns det en stor risk för ojämlikhet när det är de boende och anhöriga som har detta ansvar.
Rapporten visar också att kommunerna har kommit olika långt i frågan om att hantera värme på äldreboenden.
Relaterat

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…
Fler nyheter

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.