Foto: Vasyl Duda/Mostphotos

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Klimatförändringarna kommer att skapa ett mer instabilt väder, med bland annat fler värmeböljor, en förändring vi redan har börjat uppleva. Inte minst för hemmaboende äldre och hyresgäster på äldreboenden kan höga temperaturer skapa stora risker.

Projektet Värme i praktiken genomfördes under 2023 under ledning av länsstyrelsen i Stockholm, Västmanland och Uppsala, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Arbets- och miljömedicin Region Örebro län samt elva kommuner. Målet var att höja kunskapen hos äldreboenden och LSS-boenden samt fastighetsägarna om vilka risker som finns vid hög värme och vilka åtgärder man kan vidta för de boendes bästa.

Under sommaren 2023 kom ingen större värmebölja, men det visade sig ändå att det kunde bli 27–29 grader i vissa rum. Även vid normala utomhustemperaturer kan alltså farlig värme uppstå inomhus. Temperaturerna och problemen skiljde sig åt mellan boenden, men också mellan olika rum. En slutsats blev att det är viktigt att hitta specifika lösningar för specifika rum och verksamheter och fastighetsägare behöver göra mätningar för att hitta de rum som är mest utsatta.

Verksamhetsansvarig, fastighetsförvaltare, fastighetsägare, lokalstrateg och miljöstrateg på kommunen behöver hitta ett fungerande samarbete, men även anhöriga behöver engageras eftersom de boende har ansvar för många åtgärder som går att göra i rummen. Samtidigt finns det en stor risk för ojämlikhet när det är de boende och anhöriga som har detta ansvar.

Rapporten visar också att kommunerna har kommit olika långt i frågan om att hantera värme på äldreboenden.

Läs rapporten

Samuel Karlström, Viktoria Vingmarker, Zandra Camber och Robin Hedenqvist (2024). Värme i praktiken. Risker och åtgärdsarbete vid höga temperaturer i fastigheter med LSS- och äldreboenden. Länsstyrelsen Stockholm, Uppsala och Västmanland.

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…