Så kan hembesök stärka äldres egenmakt

Med hjälp av särskilda samtalspunkter kan personal som gör hembesök bidra till att äldre personer får bättre kontroll över sig själva och sin hälsa.

I en studie från Högskolan Kristianstad har Anna Nivestam, doktorand i hälsovetenskap, undersökt vilka fördelar äldre personer upplever med förebyggande hembesök.

– Jag såg ett behov av att ge hälsopersonal fler verktyg för att kunna ge råd och stöd som äldre personer upplever fördelaktigt och som kan göra att de mår bättre, säger hon.

Resultaten visar att samtalen gör att äldre personer känner sig bekräftade som personer och att deras egenmakt stärks. Genom att be de äldre att reflektera, väcka nya tankar eller påminnas om sådant de redan gör, får de syn på sina egna styrkor.

– Det blir lättare för äldre personer att bemästra svårigheter. Och när de med stöd från personalen börjar reflektera över sin hälsa skapas även en känsla av kontroll, något som kan leda till att de lever mer hälsosamt. Till exempel blev de påminda om bra matvanor, men också hur de kunde möblera för att undvika fall, säger Anna Nivestam.

Hon hoppas att studien kan ge personal som utför förebyggande hembesök konkreta verktyg som de kan ta med sig till en hälsofrämjande dialog. Till exempel genom att låta den äldre personen berätta sin historia, lyssna aktivt och som personal vara bekräftande.

– Att ge information som personen kan ha nytta av kan också skapa trygghet. Det är viktigt att belysa vad äldre personer själva tycker och utgå från det för att ge råd och stöd som gör skillnad för personens välmående, säger Anna Nivestam.

Ladda ner studien

Relaterat

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Webbinarium 19 april om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…