Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd
Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.
Personer över 70 år rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att begränsa sina kontakter med andra, vilket inkluderar släktingar och vänner. Den rådande situationen med social isolering kan leda till en ökad känsla av ensamhet och oro. Redan innan coronakrisen rapporterade 65 procent av äldre på vårdboende att de ofta eller då och då besväras av ensamhet, enligt en undersökning från Socialstyrelsen 2019.
– Social isolering kan utlösa olika typer av ensamhet, till exempel existentiell ensamhet, ångest och känslor av meningslöshet. Det är därför viktigt att försöka bibehålla en aktivitetsbalans i vardagen, säger Lisa Ekstam som har forskat om ensamhet och betydelsen av aktiviteter.
Anhöriga eller vänner kan till exempel försöka arrangera digitala möten där man kan se och höra varandra. På så sätt kan man äta, fika och se på tv tillsammans. Men om man inte vill eller kan arrangera digitala träffar kan det vara en bra idé att skriva brev eller skicka vykort till varandra. Även att bara prata med varandra och vara närvarande via telefon kan hjälpa.
Lisa Ekstam. Foto: Kenneth Ruona
– Det är bra att också ta en paus från nyhetsflödet och småprata om vardagssaker för att flytta fokus från coronaviruset till något annat, säger Lisa Ekstam.
För personer med demens är avstånd från nyhetsrapportering kanske extra viktigt.
– Vissa personer som har demens har svårt att avgöra hur nära ett inslag i tv:n är, det vill säga om inslaget utspelar sig i rummet man sitter i. Om man inte kan avgöra hur nära det är blir det förstås skrämmande, speciellt då äldre personer rapporteras vara mer sårbara för viruset, säger Ingrid Hellström, professor i vårdvetenskap vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.
För personal inom vård och omsorg rekommenderar Lisa Ekstam att de tar sig tid till att verkligen sitta ner med de äldre och svara på eventuella frågor och bemöta oro. Det är även viktigt att hålla aktivitetsgraden uppe med meningsfulla sysslor och att upprätthålla vardagsrutiner.
Man måste utgå från vad de vill göra, men hitta en lösning om det inte går att uppfylla. En vanlig aktivitet många önskar är att komma ut på promenader. Då kan man i nuläget ta hjälp av digitalisering och ta bland annat virtuella turer på museum och strömma opera och konserter online, säger Lisa Ekstam.
Fotnot: För den som är orolig eller mår psykiskt dåligt finns organisationen Minds stödtelefon för äldre personer. Äldrelinjen har tel nr 020-22 22 33 och är öppen kl 8–19 vardagar och 10–16 helger. Det är volontärer med specialutbildning som svarar och den som ringer är anonym.
Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.
Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet som med hjälp av artificiell intelligens och genanalyser har identifierat nya biomarkörer för cancerformen.
Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra. Det visar en avhandling från Uppsala universitet som pekar på att det finns ett samband mellan ensamätande…
Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping university.