SBU: Äldre med smärta behöver tas på allvar
SBU har nu publicerat sin litteraturöversikt där de utvärderar effekter och risker för biverkningar av vanliga läkemedel som används mot smärta hos äldre personer. I rapporten, som fått namnet Läkemedelsbehandling av vanliga smärttillstånd hos äldre personer – Effekter, biverkningar samt upplevelser av vård, har SBU dessutom utvärderat riskerna för vissa biverkningar med NSAID-preparat (icke-steroida antiinflammatoriska/antireumatiska medel) och opioider, tillsammans med risken för fall.
Dessutom ingår en utvärdering av hur äldre personer med smärta upplever vården. SBU har också tittat närmare på hälsoekonomiska och etiska aspekter.
De viktigaste resultaten ur litteraturstudien, när SBU själva listar dem, är att läkemedlen har mycket liten effekt på gruppnivå jämfört med placebo, samtidigt som de kan orsaka allvarliga, men ovanliga, biverkningar.
Samtidigt har kvalitativa studier visat att äldre med smärta upplevt sig förbisedda i vården på grund av sin ålder. Här skriver SBU att det kan ”vara motiverat att undersöka, problematisera och vid behov förbättra vårdpersonalens inställningar och attityder till smärta hos äldre”.
Både personal och äldre har i studier upplevt att vårdpersonal har bristande kunskaper om smärta och smärtbehandling. Det finns därför anledning att ”undersöka kunskapsläget hos vårdpersonal om smärta och smärtbehandling av äldre och ta ställning till om denna kunskap behöver förbättras”, enligt SBU.
SBU konstaterar också att det behövs studier på smärtlindrade läkemedel hos multisjuka äldre, vilket är en grupp som oftast utesluts ur forskningen.
Relaterat
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…
Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer
Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…