Coronavirus. Foto: NIAID-RML de Wit & Fischer

”Screena personal för att minska smittspridning”

Personer över 70 år har av Folkhälsomyndigheten identifierats som en av riskgrupperna att smittas allvarligt av coronaviruset och rekommenderas att undvika sociala kontakter. Men det behövs fler insatser för att skydda sköra äldre, bland annat att vårdpersonalen screenas för viruset – varje dag. Det skriver 14 forskare i en debattartikel.

Forskarna uppmanar äldrevården att införa temperaturtagning på all personal med direktkontakt med äldre, användning av munskydd och att alla som arbetar med äldre regelbundet testas för viruset.

”Det är oerhört viktigt att se till att de som arbetar där inte är smittbärare. De flesta inom äldrevården är samvetsgranna och håller sig hemma vid minsta tecken på mild infektion, men det räcker att någon enstaka slarvar för att många sköra äldre ska smittas”, skriver forskarna i artikeln som publicerats av Aftonbladet. Det är forskare från bland annat Göteborgs universitet, Karolinska universitetssjukhuset och Umeå universitet som har skrivit under.

De understryker också att personalbemanningen tillfälligt behöver ökas för att minska trycket på akutvården och föreslår en omlokalisering av personer som permitterats från sina ordinarie arbeten. Dessa personer skulle få en snabbutbildning.

”För att minska antalet vårdare per vårdtagare och därmed också smittspridningen behövs mer personal, och i dagens krisläge kan det krävas personal som inte är lika välutbildad som vanligt”, skriver de.

Dessutom behöver enligt debattörerna en nationell samordnare för att minska smittspridningen bland äldre tillsättas för att koordinera arbetet mellan kommuner och privata vårdgivare.

Relaterat

Kära dagbok …

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…