Nyheter

Coronakommissionens skarpa kritik mot pandemihanteringen

Sena åtgärder, otillräcklig smittspårning och undermålig beredskap. Hanteringen av pandemin har brustit så pass mycket att det kan ha bidragit till den ökade dödligheten på särskilda boenden. Det visar Coronakommissionens andra delbetänkande.

Äldre riskerar digitalt utanförskap

Årets upplaga av undersökningen Svenskarna och internet visar att vi handlar, arbetar och umgås allt mer med hjälp av internet. Men många äldre upplever fortfarande ett utanförskap och riskerar i den snabba utvecklingen att halka efter ännu mer.

Rynkig hud kring öga.

Åldrande utan ände?

Enligt en ny statistisk studie från bland annat forskare i Göteborg finns inga belägg för en fysiskt betingad mänsklig maxålder.

Dags för ny runda i svenskfinska Gerdaprojektet

Det stora databasprojektet Gerda gör sig redo för en ny insamlingsrunda i norra Sverige och Finland. Bara i Västerbotten kommer 9 000 äldre…

De studerar äldres immunitet efter vaccination

Hur reagerar äldre personers immunförsvar efter vaccination mot covid-19, och hur länge håller sig immuniteten? Det ska man undersöka i en större studie som leds av forskare vid Umeå universitet.

Två personer som går i en korridor.

Hur du går kan vara tecken på ökad demensrisk

Är du äldre och går långsamt eller har dålig simultanförmåga? Det kan vara tecken på en ökad risk att drabbas av demenssjukdom.

Anhörigas hemarbete kan ha minskat covid-19-dödligheten bland äldre

Vilket yrke man har påverkar inte risken att dö i covid-19. Däremot var risken högre för äldre som levt tillsammans med en person som inte har kunnat arbeta hemifrån. Det visar en studie från Stockholms universitet.

Dålig diabeteskontroll associerad med demens

Snarare än diabetes i sig är det dåligt kontrollerad sjukdom som innebär en ökad risk för kognitiv svikt och demens, enligt en studie byggd på befolkningsstudien SNAC-K. 

Hälsosamt åldrande med körsång

Forskning har visat att kultur kan förebygga ohälsa på äldre dar. Nu inleds ett projekt som ska studera hälsoeffekter hos körsångare mellan 65 och 75 år.

Hjälp att strukturera vardagen vid kognitiv nedsättning

Hur kan en digital kalender fungera som stöd i vardagen för personer med kognitiv nedsättning? Det har Maria Andreassen vid Linköpings universitet undersökt i sin avhandling.