Nyheter

Hjälp att strukturera vardagen vid kognitiv nedsättning

Hur kan en digital kalender fungera som stöd i vardagen för personer med kognitiv nedsättning? Det har Maria Andreassen vid Linköpings universitet undersökt i sin avhandling.

Fallolyckor bland äldre män ökar något

De senaste åren har antalet fallolyckor minskat generellt i befolkningen. Men bland äldre män har fallolyckorna i stället ökat. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Fokus på värdighet får äldre att känna sig sedda

Ett särskilt arbetssätt som har utvecklats för att bevara värdigheten hos personer som får palliativ vård. Med hjälp av samtalsstöd och vårdhandlingar gör metoden att äldre känner sig sedda.

Digital äldreomsorgssatsning halvtidsutvärderad

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ger än så länge godkänt för regeringens och SKR:s välfärdstekniksöverenskommelse.

E-hälsa för äldre med kognitiv nedsättning

Hur upplever äldre med kognitiv nedsättning användningen av olika e-hälsoverktyg? Det har Elin Jakobsson på Karolinska institutet undersökt i sin avhandling.

Lidingö blir platsen för svensk FINGER-pilot

Nu öppnar Lidingö ett ettårigt livsstilsprogram för kommuninvånare över 65 år. Programmet bygger på den demensförebyggande FINGER-studien och kommer också att följas av forskare från Karolinska institutet.

Så kan robotar hjälpa vid gångrehabilitering

Robotar som hjälper till vid gångträning efter stroke har utvecklats med förhoppningen att ge en skräddarsydd och högintensiv rehabilitering. Men är det lika bra som det låter? En avhandling från Umeå universitet har undersökt detta.

Fortfarande långt kvar till en god och nära vård

Patienter upplever inte att tillgängligheten, delaktigheten och kontinuiteten i vården har förbättrats trots satsningar från regeringen. En anledning är att regionerna inte har…

Publiceringsstöd till både Äldre i Centrum och Vetenskapligt supplement

Forskningsrådet Forte har beslutat stödja utgivningen av tidskrifterna Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement med totalt 2,4 miljoner kronor under tre år.

Från Ersta Sköndal Bräcke till Marie Cederschiöld högskola

Nästa år antar Ersta Sköndal Bräcke högskola nytt namn – efter en 1800-talspionjär inom utbildning, sjukvård och socialt arbete. Ägarnas mål är att…