Nyheter

Johan Carlson - Folkhälsomyndigheten

Ingen förändring i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för 70-plussare

Folkhälsomyndigheten hade öppnat för att införa nya rekommendationer för åldersgruppen 70+. Men efter utvärdering av rekommendationerna blev beskedet att det i så fall dröjer.

Kvinna håller mobiltelefon

Smart sensorteknik hjälper parkinsonpatienter

I sin avhandling visar Somayeh Aghanavesi hur man kan samla in data från parkinsonpatienters tekniska hjälpmedel, för att utveckla bättre behandlingsmetoder.

Region Stockholm uppdaterar regelverket

Covid-19 har satt press på vården kring äldre, speciellt sköra, personer på äldreboenden. Nu uppdaterar Region Stockholm sitt regelverk för patientflöden för att tydliggöra hur alla individer ska få tillgång till bästa möjliga vård.

Man som håller i en smartphone. Dator i bakgrunden.

Ojämlik fördelning av digitala hjälpmedel ökar utanförskapet

Surfplattor och smarta mobiltelefoner kan vara viktiga hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, till exempel äldre. Men tillgången till produkterna varierar över hela landet,…

Blå rosett för prostatacanceröverlevare.

Strålande nyheter: Lägre dödlighet för äldre med prostatacancer

Strålterapi i kombination med hormonbehandling kan minska dödligheten i prostatacancer med en fjärdedel. Allra störst är minskningen bland äldre män.

Demens kan ge högre risk att dö av covid-19

Det finns signaler som tyder på att demenssjukdom är den största riskfaktorn för personer att avlida i covid-19. Det säger professor Ingmar Skoog, till Sveriges radio.

Karta över förekomsten av coronasymtom i Sverige.

För få äldre i appbaserad covid-19-symptomstudie

Sannolikt har mellan tre och 3,5 procent av befolkningen i åldrarna 20–69 år haft covid-19-symtom i de län som är värst drabbade. Men…

Ensam kvinna, Isabella Lövin och Amanda Lind.

50 miljoner kronor för att hjälpa ensamma äldre

Pengarna, som delas ut av regeringen, ska förslagsvis ges till föreningar och organisationer som arbetar för att till exempel motverka ensamhet bland äldre…

Skräddarsytt hjälper äldre bli digitalaktiva

Om äldre får skräddarsytt stöd för att kunna använda och anpassa olika digitala tjänster förbättras deras möjligheter till social delaktighet och att kunna bo kvar hemma. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Kapslar av läkemedlet omeprazol

Vanligt läkemedel kan öka risken för demens

Läkemedel mot halsbränna, magkatarr och magsår är vanliga över hela världen. Nu rapporterar forskare från Karolinska institutet att läkemedlen skulle kunna öka risken…