Läs fler artiklar och avhandlingar som handlar om njursjukdomar
Stipendier till forskning om transplantationer
På Skånes universitetssjukhus har fem forskande läkare fått ta emot stipendium för sin forskning inom transplantationsområdet. Ett av forskningsprojekten handlar om att skaffa sig kunskap kring hur personer som är 65 år eller äldre påverkas av njurtransplantationer.
När årsrika personer genomgår en njurtransplantation är risken högre för svåra komplikationer, särskilt om de har hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller infektioner, än för de som är yngre.
– Äldre är globalt sett den snabbast växande patientgruppen i behov av behandling som ersätter de egna njurarna. Äldre personer drabbas av vissa komplikationer i större utsträckning än den yngre patientgruppen. Studier har trots det visat överlevnadsvinster med transplantation även hos patienter över 70 år jämfört med att fortsätta i dialys, säger Carin Wallquist i en nyhet från Skånes universitetssjukhus. Hon är en av forskarna som har fått ta emot ett stipendium.
Carin Wallquist ska nu i studien Njurtransplanterade äldre – en uppföljande studie om hälsohändelser och överlevnad följa upp personer 65 år eller äldre som blivit njurtransplanterade mellan åren 2010–2023 och se hur deras hälsa påverkats och hur länge de överlever.
En annan av de fem stipendiemottagarna är Per Ederoth som tillsammans med forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset studerar vilka dödlighet och riskfaktorer kring njursvikt hos patienter efter en hjärttransplantation.
Samtliga stipendiater
- Carin Wallquist, 150 000 kr till studien Njurtransplanterade äldre – en uppföljande studie om hälsohändelser och överlevnad.
- Per Ederoth, 130 000 kr till studien Akut njursvikt efter hjärttransplantation.
- Alireza Biglarnia, 100 000 kr till studien Medicinsk och hälsoekonomisk utvärdering av en ny kirurgisk metod.
- Anna Ludl, 80 000 kr till studien Recidiv av IgA nefrit hos njurtransplanterade i södra regionen.
- Oscar van der Have, 40 000 kr till studien Hjärttransplantation hos barn – 30 års uppföljning.
Relaterat
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Fler nyheter
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…