Susanne Iwarsson - porträttbild.
Foto: Kennet Ruona

Susanne Iwarsson får Nordens största gerontologipris

Susanne Iwarsson, professor i arbetsterapi vid Lunds universitet, tilldelas årets Sohlbergspris för sin förmåga att bygga en stark forskargrupp och forskning som har varit betydelsefull för gerontologiutvecklingen.

– Jag känner mig hedrad, men vill betona att detta är ett kvitto på omfattande samarbete under många år, säger hon.

Sohlbergpriset delas ut årligen till ledande forskare inom gerontologi som är verksamma i Norden. I år får Susanne Iwarsson priset.

– Jag känner mig mycket hedrad och det är överväldigande att få detta erkännande för den forskning jag bedriver tillsammans med mina många medarbetare och samarbetspartners. Jag vill verkligen betona det – det är inte en individuell insats som leder till en utmärkelse som Sohlbergpriset, utan det är i hög grad ett kvitto på värdet av omfattande samarbete och samverkan under många år. Därför vill jag tacka alla som bidragit till att jag får priset, säger hon i ett pressmeddelande.

Susanne Iwarsson är professor vid Medicinska fakulteten på Lunds universitet och har sedan 2005 Maria och Seved Ribbings professur i gerontologi och äldrevård. Susanne Iwarsson är också koordinator för det tvärvetenskapliga centret Case, Centre for ageing and supportive environments, på Lunds universitet och forskarskolan Sweah, Swedish national graduate school on ageing and health.

Sohlbergpriset delas ut av Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse, och består av en prissumma på 10 000 euro som ges under den nordiska gerontologikongressen 26NKG i Odense 8 juni.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…