Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet.

Vad var målet med den här studien?
– Målet var att bygga vidare på min artikel om 110-åringar i Sverige, där jag visade att deras ålder går att validera med svenska arkiv och register. Man läser ju ofta om att ens gener kan göra att man lever längre och då ville jag titta på de som blir allra äldst och hur länge deras syskon och föräldrar lever.

Varför just 108-åringar?
– Det är ett stort jobb att verifiera alla och hitta deras familjer, så det behöver bli ett hanterbart antal. Det blev 160 stycken 108-åringar.

Vilka var de viktigaste resultaten?
– Det visade sig att både syskon och föräldrar till 108-åringar hade en högre överlevnad än resten av befolkningen. Syskonen hade både en längre medellivslängd och en större andel som nådde 90-årsåldern. Föräldrar och syskon levde i snitt fem år längre än andra.

Var det något som gjorde dig förvånad?
– Nej, inte direkt. Jag hade kanske trott att det skulle vara ännu större skillnader, men resultaten bekräftar tidigare forskning, fast den har inte gjorts i en svensk kontext förut. Så det är väldigt intressant att se att det gäller även här.

Vad säger det här resultatet om arv kontra miljö?
– Att leva väldigt länge är en kombination av arv och miljö, tänker jag. Men det är ju en fördel att ha släktingar som har levt länge, så det finns garanterat en genetisk komponent här. Nu håller jag på med förarbetet till en ny studie där jag går ner till 105 års ålder och tittar på alla dem. Det rör sig om 1200 –1300 personer. Där tittar jag även på de som varit gifta med de som levt länge. De delar ju inte genetiskt arv, men om även de lever längre än andra borde det handla om miljö också.

Läs mer

Relaterat

Tuber med urinprov

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Äldre man äter ensam på en hamburgerrestaurang

Äta ensam kan ge sämre matrutiner

Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra.…

Fler nyheter

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre

Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…