Jimmy Lindberg (2025). Syskon och föräldrar till de allra äldsta – en studie över Sveriges äldsta personer och deras familjer. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet.
Vad var målet med den här studien?
– Målet var att bygga vidare på min artikel om 110-åringar i Sverige, där jag visade att deras ålder går att validera med svenska arkiv och register. Man läser ju ofta om att ens gener kan göra att man lever längre och då ville jag titta på de som blir allra äldst och hur länge deras syskon och föräldrar lever.
Varför just 108-åringar?
– Det är ett stort jobb att verifiera alla och hitta deras familjer, så det behöver bli ett hanterbart antal. Det blev 160 stycken 108-åringar.
Vilka var de viktigaste resultaten?
– Det visade sig att både syskon och föräldrar till 108-åringar hade en högre överlevnad än resten av befolkningen. Syskonen hade både en längre medellivslängd och en större andel som nådde 90-årsåldern. Föräldrar och syskon levde i snitt fem år längre än andra.
Var det något som gjorde dig förvånad?
– Nej, inte direkt. Jag hade kanske trott att det skulle vara ännu större skillnader, men resultaten bekräftar tidigare forskning, fast den har inte gjorts i en svensk kontext förut. Så det är väldigt intressant att se att det gäller även här.
Vad säger det här resultatet om arv kontra miljö?
– Att leva väldigt länge är en kombination av arv och miljö, tänker jag. Men det är ju en fördel att ha släktingar som har levt länge, så det finns garanterat en genetisk komponent här. Nu håller jag på med förarbetet till en ny studie där jag går ner till 105 års ålder och tittar på alla dem. Det rör sig om 1200 –1300 personer. Där tittar jag även på de som varit gifta med de som levt länge. De delar ju inte genetiskt arv, men om även de lever längre än andra borde det handla om miljö också.
Relaterat

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…
Fler nyheter

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…