Henrik Cam, Kristin Franzon, Sofia Kälvemark Sporrong, Thomas Gerardus Henrik Kempen, Cecilia Bernsten, Elisabet I Nielsen m fl (2024). ‘You’re just thinking about going home’: Exploring person-centred medication communication with older patients at hospital discharge. Publicerad Health expectations.
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Den åldrande befolkningen gör att risken för att hamna på sjukhus och läkemedelsanvändningen ökar. Dessutom blir multisjuklighet vanligare. När äldre patienter flyttas i vårdkedjan eller skrivs ut från sjukhus ökar risken för felaktig läkemedelsanvändning och återinläggning på grund av otillräcklig kommunikation mellan vårdenheter samt till patienter och anhöriga. Att öka äldre patienters delaktighet kan ge vården kunskap för att anpassa information utifrån individens behov.
Detta visar en ny studie som är utförd i Region Uppsala och Västmanland där forskare har undersökt kommunikation i samband med utskrivning från sjukhus. Särskilt fokus har legat på hur äldre patienter upplever kommunikationen och hur läkemedelsbehandlingen skiljer sig efter utskrivningen.
– Vår studie visar dessvärre att patienter sällan ges möjlighet till delaktighet i sin behandling eller ens är medvetna om den information de behöver för att sköta sina läkemedel efter utskrivning. Vi ser också inneboende auktoritära strukturer mellan vårdpersonal och äldre, vilket kan bidra till ovilja hos äldre patienter att vara mer delaktiga, säger Henrik Cam, doktorand vid Uppsala universitet och kliniska apotekare på Akademiska sjukhuset, som har lett studien i ett pressmeddelande.
Han förklarar att det ofta blir ändringar i behandlingen när man får vård på sjukhus, till exempel kan läkemedel som har bidragit till sjukhusinläggningen tas bort och nya läggs till.
– Efter utskrivning förväntas patienten ofta sköta sin medicinering, förstå dess syfte och boka återbesök vid behov. Men för äldre personer som inte har varit tillräckligt delaktiga i sin behandling under sjukhusvistelsen är det svårt, och risken är stor att de tar läkemedel fel i hemmet, säger Henrik Cam.
Resultaten pekar på att det är upp till vårdpersonalen att hitta arbetssätt som uppmuntrar patienterna att bli mer involverade om de vill. Henrik Cam anger bland annat enkelsalar som en åtgärd för att skapa bättre samtalsmiljöer och att inte ge all information till patienten strax innan de åker hem.
Han påpekar också att det finns viss otydlighet kring hur vården ska kommunicera kring läkemedel i Sverige. Enligt Socialstyrelsen ska sjukhuset ge patienten en uppdaterad och lättläst läkemedelslista samt ett utskrivningsmeddelande som förklarar vad som har hänt under sjukhusvistelsen.
– Trots Socialstyrelsens riktlinjer visar vår studie att det råder brister i den personcentrerade kommunikationen kring läkemedel liksom hur involverade patienterna är i beslut om sina läkemedel. Det finns ett tydligt utrymme för förbättringar, säger Henrik Cam.
Relaterat

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en avhandling från Örebro universitet som också undersöker äldres uppfattningar om vad ett framgångsrikt åldrande är.

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt, visar en ny doktorsavhandling.
Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.