Dödshjälp är en aktuell och omdiskuterad fråga. För första gången finns nu uppgifter om vad personalen inom palliativ vård tycker. Foto: Mostphotos

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid Lunds universitet.

För första gången visar nu en studie hur vårdpersonal inom palliativ vård ställer sig till eutanasi, alltså dödshjälp som sker när någon annan än patienten utför den avgörande handling som leder till döden. När deltagarna på en konferens om palliativ vård fick besvara en enkät, visade svaren att 38 procent var negativa till legalisering av dödshjälp, medan 36 procent i gruppen var positiva. 26 procent av de som svarade uppgav att de var osäkra.

Enkäten besvarades av undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, administrativ personal och forskare. Den största yrkesgruppen var sjuksköterskor. Totalt svarade 444 av 866 anmälda konferensdeltagare.

– Det som överraskade oss var att bara 13 procent av undersköterskor motsatte sig legalisering av eutanasi, men bland läkare var samma siffra 80 procent. Sjuksköterskorna låg mitt emellan, bland den gruppen var 33 procent negativa, säger Mikael Segerlantz, docent och lektor i palliativ medicin vid Lunds universitet och överläkare inom den specialiserade palliativa vården i Region Skåne, i en artikel från Lunds universitet.

Studien visar också att de som var äldre och hade arbetat länge inom palliativ vård var mer negativa till dödshjälp.

Det fanns också vissa könsskillnader i uppfattning, men de kan förklaras av yrkestillhörighet, enligt forskarna. Kvinnliga och manliga läkare svarar ganska likt varandra på enkäten, samma sak med manliga och kvinnliga sjuksköterskor.

Läkarförbundet har genomfört en enkät om läkarens inställning till dödshjälp 2021, där 41 procent svarade att dödshjälp borde tillåtas, och 34 procent var negativt inställda.

Relaterat till dessa siffror framkommer nu att läkare inom palliativ vård är mer negativa till dödshjälp än läkare i allmänhet, skriver forskarna i en artikel i Läkartidningen.

I de nordiska länderna är det förbjudet med dödshjälp, men det praktiseras bland annat i Belgien, Nederländerna, Schweiz och Kanada. Debatten aktualiseras med jämna mellanrum i Sverige och väcker också starka känslor.

Läs forskningsstudien

Mikael Segerlantz, Ingela Beck, Joar Björk, Mattias Elmlund, Carl Johan Fürst, Juliet Jacobsen, Birgit Rasmussen, Maria E C Schelin (2024), Attitudes towards medical assistance in dying among Swedish palliative care professionals, Journal of Palliative Medicine.

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…