Utmanande om konkurrens

Vård och omsorg antas må väl av att konkurrensutsättas. Men forskare påpekar att beslutsfattare ofta missar att konkurrens inte är ett naturligt fenomen.

En nyutkommen forskningsantologi samlar forskare inom företagsekonomi, sociologi, antropologi, pedagogik, filosofi och redovisning, som inom sina skilda områden har studerat uppkomsten och effekterna av konkurrens. En av redaktörerna för boken är Stefan Arora-Jonsson, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

– Trots att ordet konkurrens används flitigt i vardagen och samhällsdebatten, är det få som förstår vad det verkligen är, hur den fungerar och kanske framförallt varför och när den uppstår. Men det är en felaktig föreställning att konkurrens är ett naturligt fenomen, säger han.

De medverkande forskarna visar bland annat hur införandet av konkurrens kräver mycket organiseringsarbete av kommuner och andra – vilket kan vara en anledning till varför det ofta uppstår oväntade problem och kostnader. Flera, delvis överraskande resultat presenteras:

  • Konkurrens kostar och tar tid.
  • Konkurrens uppstår inte alltid.
  • Konkurrens kan uppstå oavsiktligt.
  • Konkurrens är svårt att avskaffa.
  • Konkurrens får ibland oväntade effekter.

– Konkurrens är ingen patentlösning som löser alla problem. Det kräver kunskap och behöver förstås som vilket annat verktyg som helst, säger Stefan Arora-Jonsson.

KONKURRENSUTSÄTTANDE ANTOLOGI

Competition. What it is and why it happens ges ut av Oxford university press. Redaktörer är förutom Stefan Arora-Jonsson även Nils Brunsson, Raimund Hasse och Katarina Lagerström.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.