Utmanande om konkurrens

Vård och omsorg antas må väl av att konkurrensutsättas. Men forskare påpekar att beslutsfattare ofta missar att konkurrens inte är ett naturligt fenomen.

En nyutkommen forskningsantologi samlar forskare inom företagsekonomi, sociologi, antropologi, pedagogik, filosofi och redovisning, som inom sina skilda områden har studerat uppkomsten och effekterna av konkurrens. En av redaktörerna för boken är Stefan Arora-Jonsson, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

– Trots att ordet konkurrens används flitigt i vardagen och samhällsdebatten, är det få som förstår vad det verkligen är, hur den fungerar och kanske framförallt varför och när den uppstår. Men det är en felaktig föreställning att konkurrens är ett naturligt fenomen, säger han.

De medverkande forskarna visar bland annat hur införandet av konkurrens kräver mycket organiseringsarbete av kommuner och andra – vilket kan vara en anledning till varför det ofta uppstår oväntade problem och kostnader. Flera, delvis överraskande resultat presenteras:

  • Konkurrens kostar och tar tid.
  • Konkurrens uppstår inte alltid.
  • Konkurrens kan uppstå oavsiktligt.
  • Konkurrens är svårt att avskaffa.
  • Konkurrens får ibland oväntade effekter.

– Konkurrens är ingen patentlösning som löser alla problem. Det kräver kunskap och behöver förstås som vilket annat verktyg som helst, säger Stefan Arora-Jonsson.

KONKURRENSUTSÄTTANDE ANTOLOGI

Competition. What it is and why it happens ges ut av Oxford university press. Redaktörer är förutom Stefan Arora-Jonsson även Nils Brunsson, Raimund Hasse och Katarina Lagerström.

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.