Utmanande om konkurrens

Vård och omsorg antas må väl av att konkurrensutsättas. Men forskare påpekar att beslutsfattare ofta missar att konkurrens inte är ett naturligt fenomen.

En nyutkommen forskningsantologi samlar forskare inom företagsekonomi, sociologi, antropologi, pedagogik, filosofi och redovisning, som inom sina skilda områden har studerat uppkomsten och effekterna av konkurrens. En av redaktörerna för boken är Stefan Arora-Jonsson, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

– Trots att ordet konkurrens används flitigt i vardagen och samhällsdebatten, är det få som förstår vad det verkligen är, hur den fungerar och kanske framförallt varför och när den uppstår. Men det är en felaktig föreställning att konkurrens är ett naturligt fenomen, säger han.

De medverkande forskarna visar bland annat hur införandet av konkurrens kräver mycket organiseringsarbete av kommuner och andra – vilket kan vara en anledning till varför det ofta uppstår oväntade problem och kostnader. Flera, delvis överraskande resultat presenteras:

  • Konkurrens kostar och tar tid.
  • Konkurrens uppstår inte alltid.
  • Konkurrens kan uppstå oavsiktligt.
  • Konkurrens är svårt att avskaffa.
  • Konkurrens får ibland oväntade effekter.

– Konkurrens är ingen patentlösning som löser alla problem. Det kräver kunskap och behöver förstås som vilket annat verktyg som helst, säger Stefan Arora-Jonsson.

KONKURRENSUTSÄTTANDE ANTOLOGI

Competition. What it is and why it happens ges ut av Oxford university press. Redaktörer är förutom Stefan Arora-Jonsson även Nils Brunsson, Raimund Hasse och Katarina Lagerström.

Relaterat

Få studenter lär sig om åldrandet

Dagens socionomstudenter får bristfällig utbildning i social omsorg. Enbart 15 procent väljer kurser om åldrandet, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Följ med på stormig tandemturné

Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på en av de sista, mest stormiga etapperna.

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut

Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling vid Göteborgs universitet och Chalmers.

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av Äldre i Centrum om. Nu får du som är nyhetsprenumerant eller besökare på vår webbsida tillgång till…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är rekommenderat, visar en ny europeisk studie med forskare från Örebro universitet.

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande utveckling för välfärden, säger Isabelle von Saenger, forskare vid ARC och Karolinska institutet, som disputerar i ämnet…