Competition. What it is and why it happens ges ut av Oxford university press. Redaktörer är förutom Stefan Arora-Jonsson även Nils Brunsson, Raimund Hasse och Katarina Lagerström.
Utmanande om konkurrens
En nyutkommen forskningsantologi samlar forskare inom företagsekonomi, sociologi, antropologi, pedagogik, filosofi och redovisning, som inom sina skilda områden har studerat uppkomsten och effekterna av konkurrens. En av redaktörerna för boken är Stefan Arora-Jonsson, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.
– Trots att ordet konkurrens används flitigt i vardagen och samhällsdebatten, är det få som förstår vad det verkligen är, hur den fungerar och kanske framförallt varför och när den uppstår. Men det är en felaktig föreställning att konkurrens är ett naturligt fenomen, säger han.
De medverkande forskarna visar bland annat hur införandet av konkurrens kräver mycket organiseringsarbete av kommuner och andra – vilket kan vara en anledning till varför det ofta uppstår oväntade problem och kostnader. Flera, delvis överraskande resultat presenteras:
- Konkurrens kostar och tar tid.
- Konkurrens uppstår inte alltid.
- Konkurrens kan uppstå oavsiktligt.
- Konkurrens är svårt att avskaffa.
- Konkurrens får ibland oväntade effekter.
– Konkurrens är ingen patentlösning som löser alla problem. Det kräver kunskap och behöver förstås som vilket annat verktyg som helst, säger Stefan Arora-Jonsson.
Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.
Fler nyheter

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.