Bristen på enkelrum leder till större smittspridning visar avhandlingen (arkivbild). Foto: Pixabay

Var fjärde patient med influensa smittades i vården

De allra flesta som smittades under sin tid på sjukhus under säsongsinfluensan 2016–2017 var äldre personer. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet som också har sett att platsbrist är den främsta bidragande orsaken.

Av totalt 435 patienter som bekräftats ha influensa och vårdats på Sahlgrenska universitetssjukhuset under en period mellan 2016 och 2017, visade avhandlingen att 114 patienter smittats i vården. Patienterna hade lagts in för annan sjukdom och visat influensasymptom först 48 timmar senare.

För att säkerställa att det var samma influensavirus som patienterna drabbats av genomfördes en genetisk analys av virusproverna.

Att smittan var så hög på sjukhus är förvånande, säger avhandlingens författare, Martina Sansone. Foto: Alana da Silva

– Utöver kopplingen i tid och rum tillkom även ett slags dna-bevis, som från en brottsplats, vilket sammantaget ger starkt stöd för att smittspridningen skett i vården, säger avhandlingens författare, Martina Sansone, som också är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Av de patienter som studerats avled 26 personer. De allra flesta var äldre personer med hjärt- eller lungsjukdomar. På den värst drabbade avdelningen var patienternas medianålder 77 år.

– Andelen fall som smittats på sjukhus var högre än vad jag trodde den skulle vara, och då jobbar jag ändå med det här. Forskningsområdet är inte särskilt väl undersökt, säger Martina Sansone.

En av orsakerna bakom den höga smittspridningen verkar vara bristen på plats. Bristen på enkelrum kan leda till att patienter förflyttas inom sjukhuset, vilket i sin tur leder till större smittspridning. Enligt Martina Sansone kan paralleller dras till coronapandemin och menar att patienter behöver hållas mer isolerade i sjukhusmiljön även under vanliga influensasäsonger.

– Det är avgörande att vi drar ner på antalet kontakter, snabbtestar för influensa på akuten och får fler inom riskgrupper och äldre att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. I dag ligger vi på drygt 50 procent bland äldre, mot WHO:s mål på 75 procent, säger hon.

Ladda ner avhandlingen

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…