Bristen på enkelrum leder till större smittspridning visar avhandlingen (arkivbild). Foto: Pixabay

Var fjärde patient med influensa smittades i vården

De allra flesta som smittades under sin tid på sjukhus under säsongsinfluensan 2016–2017 var äldre personer. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet som också har sett att platsbrist är den främsta bidragande orsaken.

Av totalt 435 patienter som bekräftats ha influensa och vårdats på Sahlgrenska universitetssjukhuset under en period mellan 2016 och 2017, visade avhandlingen att 114 patienter smittats i vården. Patienterna hade lagts in för annan sjukdom och visat influensasymptom först 48 timmar senare.

För att säkerställa att det var samma influensavirus som patienterna drabbats av genomfördes en genetisk analys av virusproverna.

Att smittan var så hög på sjukhus är förvånande, säger avhandlingens författare, Martina Sansone. Foto: Alana da Silva

– Utöver kopplingen i tid och rum tillkom även ett slags dna-bevis, som från en brottsplats, vilket sammantaget ger starkt stöd för att smittspridningen skett i vården, säger avhandlingens författare, Martina Sansone, som också är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Av de patienter som studerats avled 26 personer. De allra flesta var äldre personer med hjärt- eller lungsjukdomar. På den värst drabbade avdelningen var patienternas medianålder 77 år.

– Andelen fall som smittats på sjukhus var högre än vad jag trodde den skulle vara, och då jobbar jag ändå med det här. Forskningsområdet är inte särskilt väl undersökt, säger Martina Sansone.

En av orsakerna bakom den höga smittspridningen verkar vara bristen på plats. Bristen på enkelrum kan leda till att patienter förflyttas inom sjukhuset, vilket i sin tur leder till större smittspridning. Enligt Martina Sansone kan paralleller dras till coronapandemin och menar att patienter behöver hållas mer isolerade i sjukhusmiljön även under vanliga influensasäsonger.

– Det är avgörande att vi drar ner på antalet kontakter, snabbtestar för influensa på akuten och får fler inom riskgrupper och äldre att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. I dag ligger vi på drygt 50 procent bland äldre, mot WHO:s mål på 75 procent, säger hon.

Ladda ner avhandlingen

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…