Foto: Pixabay

Varm tvätt av hjärnan halverar antalet omoperationer hos äldre

Lättare slag mot skallen kan leda till vätskeansamlingar mellan skallben och hjärna, och drabbar främst äldre personer. Nu visar en studie att varmare spolvätska som används under operation mot blödningen kan minska risken för återfall.

Blödning mellan skallben och hjärna, så kallad subduralblödning, uppstår oftast efter lättare slag mot huvudet och drabbar främst äldre. Tillståndet kan ge en ansamling av inflammatorisk vätska som leder till svullnad och tryck mot hjärnan. 

I dag behandlas patienter genom att vätska töms genom ett borrhål i skallbenet. Därefter sköljer man med spolvätska på hjärnytan för att kvarvarande blödningsrester inte ska växa till sig igen och orsaka återfall. Det är den vanligaste hjärnoperationen i Sverige i dag. 

Nu visar en studie från Göteborgs universitet att patienter som får varmare kroppstempererad spolvätska halverades andelen omoperationer, sex procent, jämfört med dem som fick rumstempererad vätska, 14 procent. 

– Att man med en så enkel åtgärd kan minska antalet återfall har stor betydelse framför allt för att minska onödigt lidande hos denna äldre patientgrupp, men också för att minska trycket på sjukvården, säger försteförfattaren till studien och doktoranden Andreas Bartley i ett pressmeddelande. 

– Det totala antalet operationer för blödningar under skallbenet väntas öka kraftigt med ökande andel äldre personer i befolkningen. Att höja temperaturen på spolvätskan är en åtgärd som också lätt kan tillämpas i resursknappa låginkomstländer, säger Magnus Tisell, sisteförfattare till studien. 

Totalt ingick 541 patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs studien i sin helhet

Andreas Bartley, Jiri Bartek Jr, Asgeir S. Jakola, Jimmy Sundblom, Marie Fält, Petter Förander m fl (2022). Effect of irrigation fluid temperature on recurrence in the evaluation of chronic subdural hematoma. Publicerad i Jama neurology. 

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…