Läs om kultur i senaste numret av Äldre i Centrum, nummer 4 2023.
Webbinarium om kulturens inverkan på äldres hälsa
Hör några av forskarna bakom artiklarna i vår senaste tidning berätta om hur musik används i vård och omsorg av äldre samt om hur personer, med grav funktionsnedsättning som befinner sig i livets slutskede, blir stimulerade av att bekanta sig med konstföremål och skapande. Vi får även höra om digitala musikupplevelsers effekter samt hur personer med demens, som vårdas i hemmet, och deras nära anhöriga kan lyssna på musik tillsammans varje dag för en lugnare tillvaro.
Medverkande:
Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin vid Karolinska institutet
Katarina Lindblad, musikterapeut, programchef vid Betaniastiftelsen och försteamanuensis i vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Rebecca Hilton, professor i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola
Zahra Ebrahimi, filosofie doktor, lektor och specialistsjuksköterska, Göteborgs universitet och Sahlgrenska akademin.
Anmälan: Jag vill anmäla mig till webbinariet 9 februari klockan 8.30-9.30.
Relaterat
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…