Läs om kultur i senaste numret av Äldre i Centrum, nummer 4 2023.
Webbinarium om kulturens inverkan på äldres hälsa
Hör några av forskarna bakom artiklarna i vår senaste tidning berätta om hur musik används i vård och omsorg av äldre samt om hur personer, med grav funktionsnedsättning som befinner sig i livets slutskede, blir stimulerade av att bekanta sig med konstföremål och skapande. Vi får även höra om digitala musikupplevelsers effekter samt hur personer med demens, som vårdas i hemmet, och deras nära anhöriga kan lyssna på musik tillsammans varje dag för en lugnare tillvaro.
Medverkande:
Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin vid Karolinska institutet
Katarina Lindblad, musikterapeut, programchef vid Betaniastiftelsen och försteamanuensis i vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Rebecca Hilton, professor i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola
Zahra Ebrahimi, filosofie doktor, lektor och specialistsjuksköterska, Göteborgs universitet och Sahlgrenska akademin.
Anmälan: Jag vill anmäla mig till webbinariet 9 februari klockan 8.30-9.30.
Relaterat
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…