Sedan tidigt 1990-tal har konkurrens och valfrihet varit ledord inom äldreomsorgen. Vid sidan av kommunernas egna verksamheter finns privata företag och ideella organisationer som erbjuder olika välfärdstjänster. Men vad säger forskningen om konkurrensen och valfriheten? Vilka vinster och förluster finns det?
Valfrihetssystem i Sveriges kommuner november 2017 Källa: SKL
Med kommunal upphandling och/eller fri etablering genom så kallade valfrihetssystem finns nu möjligheten att i mer än hälften av landets 290 kommuner själv välja hemtjänst eller särskilt boende.
Förutom möjligheten att välja utförare är tanken bakom konkurrensutsättningen av tidigare monopolverksamheter bland annat att uppnå ökad effektivitet samt ge större utrymme för innovationer.
Hand i hand med konkurrens och valfrihet går begrepp som kvalitet och vinster i välfärden och i takt med omsorgens marknadisering har kritiken mot vad som ses som konkurrensens negativa konsekvenser ökat. De stora vinsterna hos välfärdsföretagen har i debatten ställts mot exempel på undermålig vård och omsorg.
Det är mot den bakgrunden som detta tema lyfter fram den viktiga forskning som berör valfrihet och konkurrens, vinster och kvalitet inom vården och omsorgen om äldre personer.