Foto: Mostphotos

60 miljoner till nya forskarskolor med fokus på nära vård

Nyligen beviljade Vetenskapsrådet medel till två nya forskarskolor med fokus på nära vård. Forskarskolorna är samarbeten mellan åtta lärosäten och kommer bland annat att utbilda ett stort antal doktorander inom området nära vård.

Nära vård är ett nytt sätt att arbeta inom hälsa, vård och omsorg där utgångspunkten är patientens behov och förutsättningar. Den innefattar till exempel den vård som invånare och patienter ofta behöver i nära anslutning till där de bor.

Nu har Vetenskapsrådet beviljat 58,4 miljoner kronor till två nya forskarskolor som ska ha inriktning på nära vård. Sammanlagt åtta lärosäten samarbetar kring dem.

Högskolan i Borås, Högskolan väst, Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet står bakom forskarskolan Shift care, som kommer att ha sin hemvist vid Göteborgs universitet. Tanken är att fokusera på utveckling och implementering av nya interventioner som främjar hälsan för dem som i första hand möter primär- och kommunal vård.

Det görs bland annat genom att utbilda doktorander, något som i sin tur kommer att säkerställa kompetensen i lärarutbildningar.

– I dag ges merparten av all vård och omsorg inom primär och kommunal vård, men erhåller mindre än tio procent av alla forskningsbidrag. Att Vetenskapsrådet beviljar medel till en forskarskola med fokus på vård och omsorg som ges till sårbara patientgrupper, till exempel äldre multisjuka personer, inom just primär och kommunal vård är ett steg i rätt riktning, säger Anna Dahl Aslan, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Den andra forskarskolan, som heter Forskarskolan i Nära vård, är ett samarbete mellan Hälsohögskolan på Jönköping university, Örebro universitet, Linköpings universitet och Högskolan Dalarna. Även här är målet att till exempel finansiera doktorander.

– Det här är ett viktigt initiativ från Vetenskapsrådet som hjälper till att nationellt främja kompetensförsörjningen kring disputerad personal i hälso- och sjukvårdsutbildningar. Det är så klart fantastiskt roligt att Hälsohögskolan finns med i en ansökan som blev beviljad medel och som dessutom är ett aktuellt och angeläget område, säger Jan Mårtensson, föreståndare för forskarskolan i Hälsa och välfärd på Hälsohögskolan, Jönköping university, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.