trött äldre kvinna sitter på säng
Mostphotos

Äldres hälsa påverkas av klimatförändringarna

Allt fler områden i världen drabbas av höga temperaturer. Problemen är störst i länder med varmt klimat, men även sköra äldre personer i Sveriges påverkas av den ökade värmen. Göteborgs universitet har sammanställt en rapport som summerar vilka effekter värmen har på hälsan.

Den ökade värmen är ett omfattande problem som drabbar allt fler områden i världen som riskerar att bli platser där man inte kan bo och arbeta. Det är framför allt barn och äldre som råkar mest illa ut av den extrema värmen.

Rapporten från Göteborgs universitet beskriver de mest utsatta befolkningarna i världen, regioner där extremvärme råder och olika framtidsscenarier för global uppvärmning. Den tar också upp begreppet  värmestress som uppstår när kroppen utsätts för så hög värme att den inte kan parera för påverkan på hjärta och cirkulationssystem. I kombination med arbete utomhus, sjukdom eller hög ålder ökar riskerna för exempelvis lågt blodtryck och värmerelaterad huvudvärk, och i svårare fall värmeslag och dödsfall.

Även vi som bor i Sverige påverkas av den ökade värmen. Det gäller främst sköra äldre personer som bor själva eller på äldreboenden, där det inte alltid finns beredskap för att skydda folk från höga temperaturer.

Anna-Carin Olin, professor i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ingår i redaktionskommittén bakom rapporten. Äldre i Centrum ställde några frågor till Anna-Carin Olin om vad ökad värme innebär för den äldre befolkningen.

 

Anna-Carin Lindström

Foto: Elin Lindström

Har klimatförändringarna inneburit att fler äldre i Sverige utsätts för värmestress?

– Ja, framför allt under värmeböljor, som de senaste somrarna och under sommaren 2018, säger Anna-Carin Olin.

På vilket sätt drabbas sköra personer, exempelvis de som bor själva i bostäder där det är svårt att få ner temperaturen?

– Normalt reglerar kroppen törst och vätskebalans bra- men systemen kan sättas ur spel till exempel om man äter vissa läkemedel. Det är viktigt att kunna kompensera för ökade vätskeförluster, och speciellt om man äter vissa läkemedel kan vätskeförluster bli ett problem, säger Anna-Carin Olin.

Läs rapporten

Hanna Slogén m fl (2022). Extreme high temperatures – a threat to human health A summary of knowledge. Göteborgs universitet.

Relaterat

Tema Fallprevention i Äldre i Centrum #1/2023

Fallpreventivt arbete är temat för #1/23. Sex artiklar om bland annat balansträning och styrketräning, att Sverige måste påbörja ett landsomfattande fallpreventivt arbete samt…

Färre skador med bättre balans och starka ben

Fallskador leder till ett personligt lidande för många äldre. Men med muskler som får träna och bibehållen balans minskar risken för att skada…

Styrketräning för alla!

”Styrketräning är för alla – nu slipper alla falla” vill Daniel Berglind se som ett motto och den primära preventionen mot fallolyckor.

Fler nyheter

Äldre kvinnor stärker varumärket

Reklambranschen har länge satsat på ungdom i sina annonser. Men det kan vara ett misstag, visar ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm.

Projekt undersöker koppling mellan sömnapné och demens

Sömnapné drabbar ungefär en tredjedel av personer i åldrarna 30 till 60. Nu ska forskare från Akademiska sjukhuset på Uppsala universitet undersöka om…

Dold sjukdom förväxlas med parkinson och alzheimer

Ett tillstånd som kan lätt misstas för alzheimer eller parkinson. Sjukdomen iNPH, vilket står för idiopatisk normaltryckshydrocephalus är förrädiskt lik andra åldersrelaterade sjukdomar.…