trött äldre kvinna sitter på säng
Mostphotos

Äldres hälsa påverkas av klimatförändringarna

Allt fler områden i världen drabbas av höga temperaturer. Problemen är störst i länder med varmt klimat, men även sköra äldre personer i Sveriges påverkas av den ökade värmen. Göteborgs universitet har sammanställt en rapport som summerar vilka effekter värmen har på hälsan.

Den ökade värmen är ett omfattande problem som drabbar allt fler områden i världen som riskerar att bli platser där man inte kan bo och arbeta. Det är framför allt barn och äldre som råkar mest illa ut av den extrema värmen.

Rapporten från Göteborgs universitet beskriver de mest utsatta befolkningarna i världen, regioner där extremvärme råder och olika framtidsscenarier för global uppvärmning. Den tar också upp begreppet  värmestress som uppstår när kroppen utsätts för så hög värme att den inte kan parera för påverkan på hjärta och cirkulationssystem. I kombination med arbete utomhus, sjukdom eller hög ålder ökar riskerna för exempelvis lågt blodtryck och värmerelaterad huvudvärk, och i svårare fall värmeslag och dödsfall.

Även vi som bor i Sverige påverkas av den ökade värmen. Det gäller främst sköra äldre personer som bor själva eller på äldreboenden, där det inte alltid finns beredskap för att skydda folk från höga temperaturer.

Anna-Carin Olin, professor i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ingår i redaktionskommittén bakom rapporten. Äldre i Centrum ställde några frågor till Anna-Carin Olin om vad ökad värme innebär för den äldre befolkningen.

 

Anna-Carin Lindström

Foto: Elin Lindström

Har klimatförändringarna inneburit att fler äldre i Sverige utsätts för värmestress?

– Ja, framför allt under värmeböljor, som de senaste somrarna och under sommaren 2018, säger Anna-Carin Olin.

På vilket sätt drabbas sköra personer, exempelvis de som bor själva i bostäder där det är svårt att få ner temperaturen?

– Normalt reglerar kroppen törst och vätskebalans bra- men systemen kan sättas ur spel till exempel om man äter vissa läkemedel. Det är viktigt att kunna kompensera för ökade vätskeförluster, och speciellt om man äter vissa läkemedel kan vätskeförluster bli ett problem, säger Anna-Carin Olin.

Läs rapporten

Hanna Slogén m fl (2022). Extreme high temperatures – a threat to human health A summary of knowledge. Göteborgs universitet.

Relaterat

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…