En äldre kvinna och hennes barnbarn fixar mat vid köksbordet.
Att umgås med barnbarnen var en omtyckt sysselsättning i studien. Photo: Gabby Baldrocco/Mostphotos

Det får äldre personer att må bra

Det är en till synas enkel fråga: Vad får dig att må bra? Men den är grundläggande för att kunna främja äldre personers välbefinnande. Forskare från Högskolan Kristianstad har ställt frågan och analyserat svaren.

Vi talar ofta om att främja hälsan och stödja välbefinnandet hos äldre personer. I grunden handlar det om att ge stöd åt ett meningsfullt och gott liv. Nu har forskare från Högskolan Kristianstad ställt frågan: Vad får äldre personer att må bra?

Studien hade en både kvalitativ och kvantitativ ansats, när 1 200 hemmaboende personer med en medelålder på 79 år under ett förebyggande hembesök fick svara på frågan: Vad får dig att må bra? Sammanlagt fick forskarna 3 100 anteckningar att analysera.

Flest svar, 2 500 stycken, handlade om fritidsaktiviteter, som socialt umgänge, fysisk aktivitet och kulturaktiviteter. 570 svar handlade om mer nyttiga göromål, som trädgårdsarbete och hushållssysslor. Ett femtiotal svar tog upp egenvård. I studien listades sammanlagt 17 underkategorier av aktiviteter.

Vissa könsskillnader gick att utläsa ur materialet. Män svarade oftare att de mådde bra av att vara i naturen och att resa. Kvinnor svarade oftare sociala aktiviteter, samt hantverk och kreativa aktiviteter. Personer med en partner svarade oftare exempelvis trädgårdsarbete, hushållssysslor och resor. Personer med god hälsa svarade oftare att de mådde bra av socialt umgänge, fysisk aktivitet och resor.

Studiens forskare föreslår The Canadian model of occupational performance and engagement, CMOP-E, som utgångspunkt för att stödja äldre personer med sysselsättningar som får dem att må bra. Modellen utgår från personen själv, aktiviteten och miljön eller sammanhanget det sker i. Med hjälp av den går det att se vilket stöd som är nödvändigt för att främja välmående genom aktiviteter och att anpassa stödet efter person och omständigheter.

Läs den vetenskapliga artikeln

Anna Nivestam, Albert Westergren och Maria Haak (2023). What makes older adults feel good? Aging clinical and experimental research.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…