Våra ekonomiska förutsättningar tidigare i livet påverkar vår psykiska hälsa på äldre dagar. Foto: Mostphotos

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping university.
Personer som har upplevt hög ekonomisk utsatthet tidigare i livet, löper större risk att drabbas av ångest, ensamhet och depressiva symptom redan från 50-års ålder, visar forskningen.

– Att ha goda ekonomiska förutsättningar i både barndom och vuxen ålder bidrar till bättre emotionell hälsa senare i livet, medan en hög ekonomisk utsatthet och ekonomisk stress både i barndom och vuxen ålder bidrar till sämre emotionell hälsa, säger Charlotta Nilsen, docent i gerontologi vid Hälsohögskolan, Jönköping university i ett pressmeddelande.

Den negativa effekten av ekonomisk utsatthet kopplas till den långvariga stress som situationen kan innebära. Kronisk stress påverkar hjärnan och kan leda till långsiktiga förändringar i hur vi hanterar känslor och motgångar. Ekonomisk stress kan även påverka tillgången till sociala resurser, som stöd från familj och vänner, vilket ytterligare kan förstärka känslan av ensamhet och psykisk ohälsa.

Studien visar också att de som haft en trygg ekonomisk situation i barndomen generellt inte uppvisar en ökning av ångest och ensamhet förrän efter 70 års ålder. Det kan, enligt forskarna, tolkas som att en bättre ekonomisk situation i barndomen kan fungera som en buffert som fördröjer den ökning av ångest och ensamhet i sen vuxen ålder som finns i det aktuella urvalet.

Det positiva är att en förbättrad ekonomisk situation i vuxen ålder kan minska den negativa effekten av ekonomisk stress i barndomen. Studien visar att individer med ekonomiska svårigheter i barndomen, men som senare fått en stabilare ekonomi, upplever bättre emotionell hälsa efter 70 år.

Forskarna betonar vikten av att samhället och beslutsfattare tar dessa resultat på allvar.

– Det finns belägg för att antalet förlorade år på grund av ekonomisk motgång är lika stort eller större än antalet förlorade år på grund av viktiga riskfaktorer för kroniska sjukdomar, säger Deborah Finkel, professor i psykologi vid Hälsohögskolan i pressmeddelandet.

Relaterat

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Fler nyheter

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre

Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Fakta
Om studien
  • Studien är baserad på data från 1 596 vuxna i åldrarna 45 till 98 år från det svenska tvillingregistret och har en uppföljningstid på 25 år.
  • Genom att använda retrospektiva data har forskarna kunnat analysera hur ekonomisk utsatthet i barndomen påverkat individers emotionella hälsa långt upp i åldern.
  • Studien ger också en unik insikt i hur livslånga ekonomiska förhållanden kan påverka psykiskt välmående och visar vikten av att ge stöd till utsatta grupper redan från unga år.
Läs studien

D Finkel, M Hyde, C Hasselgren, L Sacco, S Sindi, C Nilsen (2025) Both childhood and adult perceived financial strain impact age trajectories of change in emotional health in late adulthood, Aging & Mental Health