Få äldre tänker vaccinera sig

En undersökning från Kantar Sifo visar att bara 45 procent av 56-79-åringarna tänker vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa. Det rapporterar tidningen Senioren.

Kantar Sifo har genomfört en undersökning på uppdrag av Kronans apotek om vaccination mot årets säsongsinfluensa. De har ställt frågan om man tänker ta vaccinet till 1 100 personer i åldersgrupperna 16–34 år, 35–55 år och 56–79 år. Äldre personer ingick inte i undersökningen.

Resultatet visar tydligt att äldre personer är klart mer benägna att vaccinera sig mot influensa. I de yngre grupperna svarar sex och nio procent att de kommer att ta vaccinet. I den äldsta gruppen ligger siffran på 45 procent, vilket alltså ändå innebär att inte ens varannan person planerar att vaccinera sig.

Det går inte att utläsa några skillnader mellan könen i undersökningen. Upp till 29 procent av de tillfrågade har ännu inte bestämt sig. 28 procent i den äldre gruppen svarar att de inte kommer att ta något vaccin.

Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den traditionella hälso- och sjukvården, enligt folkhälsoutvecklare i Jönköping, där den också har testats.

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt, visar en ny doktorsavhandling.

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i serien är Frida Nordeström, nydisputerad vid Lunds universitet, som har forskat om boendemiljöns betydelse för välmåendet.

Fler nyheter

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens innehåll nedan!

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar en studie från Göteborgs universitet att risken avtar med tiden.

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det, genom att följa en storsatsning för äldre i Härnösand.