Få äldre tänker vaccinera sig

En undersökning från Kantar Sifo visar att bara 45 procent av 56-79-åringarna tänker vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa. Det rapporterar tidningen Senioren.

Kantar Sifo har genomfört en undersökning på uppdrag av Kronans apotek om vaccination mot årets säsongsinfluensa. De har ställt frågan om man tänker ta vaccinet till 1 100 personer i åldersgrupperna 16–34 år, 35–55 år och 56–79 år. Äldre personer ingick inte i undersökningen.

Resultatet visar tydligt att äldre personer är klart mer benägna att vaccinera sig mot influensa. I de yngre grupperna svarar sex och nio procent att de kommer att ta vaccinet. I den äldsta gruppen ligger siffran på 45 procent, vilket alltså ändå innebär att inte ens varannan person planerar att vaccinera sig.

Det går inte att utläsa några skillnader mellan könen i undersökningen. Upp till 29 procent av de tillfrågade har ännu inte bestämt sig. 28 procent i den äldre gruppen svarar att de inte kommer att ta något vaccin.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den informella vårdgivarens liv syfte och mening, men om vårdandet blir intensivt, och man själv är i hög…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in a transforming world, i Stockholm i juni 2024 för att utröna vad forskning kan bidra med för…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.